– Denne diskusjonen er så foreldet at man nesten ikke gidder å ta den, sier fastlege Regin Hjertholm om nylanseringen av helsekort for gravide på papir. Foto: Arkivfoto

– Sjokkerende og skandaløst

Leger reagerer på at Helsedirektoratet lanserer ny papirversjon fremfor elektronisk helsekort for gravide.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er direkte sjokkerende og skandaløst, og totalt på kollisjonskurs med utviklingen for øvrig, sier Regin Hjertholm, fastlege i Eidsvåg og tidligere leder av IT-utvalget i Legeforeningen.
Hjertholm er aktiv i Norsk forening for allmennmedisins referansegruppe for elektronisk pasientjournal, og er blant dem som lenge har etterlyst elektronisk helsekort for gravide.
– Papir har begrensede felt, man får ikke plass, informasjon utelates og det kan være vanskelig å forstå andres håndskrift. Når gravide roter bort skjemaet, kan dataene forsvinne, sier Hjertholm om svakhetene ved dagens løsning.
– Ikke løsning i nær fremtid
Nylig sendte Helsedirektoratet en ny versjon av helsekort for gravide ut på høring – i tradisjonell utgave med gjennomslagspapir som krever håndskrift. Dette til tross for at myndighetene allerede for ti år siden varslet en digital løsning.
«Det er ønskelig med ett elektronisk helsekort for gravide, men vi ser ikke i dag en slik løsning i nær fremtid», skriver Helsedirektoratet og viser blant annet til behov å utvikle «adekvate sikkerhetsløsninger og annen IKT-infrastruktur».
«Uforståelig», «ikke til å tro» og «bare for dumt» var blant beskrivelsene på legenettstedet eyr da dette ble kjent. Flere av høringsuttalelsene som hittil har kommet, er heller ikke nådige.
«Ubegripelig og provoserende»
Kommuneoverlege Elisabeth Swensen i Seljord skriver at hun finner det «helt ubegripelig og provoserende å bli bedt om å bidra til revisjon av et papirskjema i dagens IT-virkelighet».
«Det er kun en løsning som er akseptabel for helsetjenesten når det først skal gjøres endring i dette; nytt elektronisk interaktivt helsekort som alle aktørene (fastleger, annenlinje spesialisthelsetjeneste og jordmødre) kan benytte og hvor innført informasjon deles mellom de ulike aktørenes EPJ-systemer», skriver kommuneoverlege Ole Johan Bakke i Holmestrand.
Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin, sier papirversjonen gir både dårlig arbeidsflyt og dårlig pasientsikkerhet.
– Norge kan ikke bruke tid og ressurser på å utvikle en papirversjon av helsekortet i dagens samfunn. Dette er helt feil retning å gå, sier Hermansen.
Frykter feil
– Når alt annet er elektronisk, er det store muligheter for feil når man har et papir ved siden av. Å måtte dobbelføre opplysningene om kvinnen på papir, er ekstremt upraktisk, og det øker muligheten for feil, sier
Hermansen, som peker på at dette gjelder mange kvinner årlig.
Hun stiller seg spørrende til at Helsedirektoratet ennå ikke har kommet i mål med en digital versjon.
– Papirversjon er gammeldags og utdatert i 2015. Dette er virkelig på tvers av det man signaliserer i store strategidokumenter og prosesser som kjernejournal og én innbygger – én journal, sier Hermansen.
Direktoratet: Står i køen
– Digitaliseringsarbeidet har høy prioritet i Helsedirektoratet. Det skjer på mange området, og dette er en av flere ting som skal inn i forløpet. Nå er det arbeidet med kjernejournal som har prioritet. Elektronisk helsekort for gravide står i køen, men det vil likevel ta litt tid, sier Svein Lie, divisjonsdirektør for primærhelsetjenesten i Helsedirektoratet.
Han kan ikke tidfeste når en digital løsning er klar, annet enn at det ikke skjer i år.
– Dette er ikke et uttrykk for at vi ikke vil digitalisere, men det er en prosess som tar tid. Det er viktigere at opplysningene i helsekortet er riktige enn å vente på elektronisk utgave.
Helsekortet har vært uendret i over 30 år. Den viktigste endringen er oppdaterte tabeller for symfyse-fundusmål, som skal gi mer presise målinger av fosteret.
– Hva svarer du kritikerne som mener en papirversjon av helsekortet er utdatert i 2015?
– Det aller viktigste er at gravide og deres barn får det rette grunnlaget å bli vurdert ut ifra. Jeg er sikker på at allmennlegene klarer å håndtere dette, sier Lie.

Powered by Labrador CMS