USIKKERT OM SKYTJENESTER: Sykehusinnkjøp, her ved prosjektleder Bjørn Breivik (nederst, innfelt) har inngått en avtale om kjøp av fremtidens digitale helsetjenester fra selskapet VMware, her ved teknisk leder Roger Samdal (øverst, innfelt). Men partene er uenige om skyen. Foto: Getty Images/VMware/Sykehusinnkjøp

Foto:

Kaller fremstilling av IKT-avtale til 225 millioner kroner «misvisende»

– Det er ikke snakk om en avtale om ny skytjeneste, sier Sykehusinnkjøp. – Det har nok oppstått misforståelser, svarer IT-selskapet VMware.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Tidligere denne uken ble det klart at IT-selskapene VMWare og Atea har inngått avtale med Sykehusinnkjøp om levering av neste generasjons helsetjenester til alle helseregionene. Avtalen skal være verdt 225 millioner kroner, og skal sikre «raskere, bedre og tryggere helsetjenester i alle landets helseforetak».

VMware har en stor portefølje med produkter, men selger ikke tjenester direkte til kunder. De bruker forhandlerledd som formidler lisenser og support på lisenser som kjøpes. Det er denne typen forhandlerledd, som Atea, som har deltatt i anbudskonkurransen til Sykehusinnkjøp.

– Helseregioner i hele Norge har de siste årene bygget sin digitale infrastruktur på VMware-teknologi. Men mange av applikasjonene er ikke tilpasset offentlige skytjenester, derfor skal vi nå bistå Helse-Norge med å etablere en egen intern sky.  Målet er å levere egenproduserte IKT-tjenester raskere og rimeligere ved hjelp av selvbetjening og automatisering, sier Andy Stevens, Norgessjef i VMware, i en uttalelse fra selskapet.

– Oppfatter vinkling som misvisende
Aslak Ballari, fungerende kommunikasjonsleder i Sykehusinnkjøp, mener imidlertid pressemeldingen fra VMware om avtalen er misvisende. Der står blant annet i tittelen at «Sykehusinnkjøp inngår avtale med VMWare og Atea for å etablere egen sky».

– Det er ikke snakk om en avtale om ny skytjeneste. Det er snakk om formidling av lisenser på VMWare, en rekke typer tjenester innenfor de lisensene som helseforetakene kan velge mellom. Vi oppfatter derfor den vinklingen som misvisende.

Bjørn Breivik, prosjektleder i Sykehusinnkjøp, reagerer også på vinklingen i pressemeldingen fra VMware.

– Vi vet ennå ikke hva den tiltenkte bruken for disse lisensene er, og det vet ikke prosjektgruppen heller. Vi vet ikke ennå om dette dreier seg om skytjenester. Det kan være de mener at alt er skytjenester, men vi må presisere at vi ikke skal lage en ny nasjonal helsesky. Konkurransen hadde ingen krav til produkter, den omhandlet kun formidling av lisenser, sier prosjektlederen.

– Hva har da skjedd, som gjør at VMware skriver at dette er en avtale for å etablere en egen sky?

– Hva som har skjedd lurer vi også på. De sendte oss et forslag til pressemelding, men jeg kan ikke erindre at den var basert på en nasjonal skytjeneste for helse. De ba om en kommentar fra oss, men vi har som policy at vi ikke skal komme med kommentarer i pressemeldinger fra avtalevinnere, sier Breivik.

Han forklarer videre at Sykehusinnkjøp har gått ut med et estimat for hva hver helseregion vil bruke på denne typen tjenester de neste tre årene, og forhandlerleddene som selger VMWare-lisenser har kommet med sine tilbud.

– Konkurransen har kun basert seg på pris, der lavest påslag har fått tilslaget. VMware, som har monopol på denne typen tjenester, snakket med alle regionene i forkant av avtalen for å få en oversikt over behovene, sier Breivik.

Står bak det de har skrevet
Roger Samdal, teknisk leder i VMware Norway, skriver i en uttalelse til Dagens Medisin at de har tatt kontakt med Breivik i Sykehusinnkjøp og gjort en avklaring på hvilke tjenester som ligger i avtalen.

– Et av hovedelementene i avtalen er programvare for etablering av privat sky. Og dette blir i dag benyttet av alle helseregionene i Norge. Dette er også blitt kommunisert til Sykehusinnkjøp ved Bjørn Breivik.

Samdal mener det har oppstått misforståelser rundt begrepet «privat sky» og hva som ligger i dette.

– Dette er IT-tjenester som kjøres, driftes og leveres fra lokal infrastruktur rundt om i helseregionene. Den nye avtalen åpner opp for nyere teknologi slik at man kan bygge videre på dette og levere fremtidens helsetjenester i Norge.

Han presiserer at VMware står bak det som står i pressemeldingen.

– Vi har jobbet med helseforetakene i over 7 år. En ting er kontraktsbeløpet og lisensene som er involvert. En annen sak er hva dette faktisk skal resultere i. For oss var det derfor viktig å få frem innovasjonen som skjer ute i regionene og hva teknologien skal brukes til.

Powered by Labrador CMS