Pasientjournal med ukjent prislapp
«Alle» vil at pasientene skal få tilgang til sin egen journal på nett, men verken politikerne, byråkratene eller fagfolkene aner hva dette vil koste.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
OSLO/GRAND HOTEL: I Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget er både Arbeiderpartiet og Høyre rørende enige om å gi nordmenn elektronisk tilgang til pasientjournalen sin.
Skal ikke stå på penger
– Dette må på plass. Vi må ha en klar politisk prioritering, og vi må sette av penger, sa leder Bent Høie (H) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget etter å ha mottatt Teknologirådets forslag i formiddag.
Men selv om det ikke skal stå på verken penger eller politisk vilje, kunne verken Høie eller komitékollegaen Tove Karoline Knutsen (Ap) besvare Dagens Medisins spørsmål om hva en elektronisk modernisering av pasientjournalen vil koste.
– Det er snakk om investeringer som kommer samfunnet til gode, sa Knutsen til forsamlingen.
Ingen kjenner prislappen
Teknologirådets prosjektgruppe har ikke regnet på kostnadene for elektronisk pasientjournal i Norge, men ifølge prosjektleder Åse Kari Haugeto koster det anslagsvis mellom fem og en halv million kroner årlig å drifte den elektroniske pasientjournalen i Danmark.
Også generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen ønsker en elektronisk pasientjournal. – Klart dette vil koste penger. Mye penger, fastslo Ryel, som er spent på hvor langt det kan være fra politisk vilje til handling i denne saken.
Vant til passord på nett
– Fra pasientene i vår forening er dette en lenge etterlengtet og etterspurt tjeneste. Derfor er det supert at ingen politikere her i salen ennå har sagt nei.
Ryel mener det er mulig å overvinne utfordringene, både etiske problemstillinger og det rent sikkerhetsmessige: – Flere og flere kommer seg på nett, og i Norge er de fleste jo vant til å logge seg på ved hjelp av passord og sikkerhetskode i nettbanken, poengterte hun.
Sist oppdatert: 17.09.10, kl. 14:32