– Ikke farlig å gå over tiden

Norsk gynekologisk forening mener de norske retningslinjene for igangsetting av fødsler er godt faglig begrunnet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Tine Dommerud
Etter at en kvinne i Drammen mistet sitt barn elleve dager over termin, har det igjen blitt stilt spørsmål om hvorvidt man venter for lenge med å sette i gang fødsler i Norge.
Gode retningslinjer
– Det er atskillig flere barn som dør før enn etter 41 uker. Vi kan aldri gi noen garanti for at et barn ikke dør i mors liv. Dette gjelder både før og etter 41 uker. Vi mener likevel at de norske retningslinjene er godt faglig begrunnet og gir en meget stor grad av trygghet for at barnet skal bli født friskt etter et svangerskap som fortsetter etter termin.
Dette sier Kåre Augensen, Pål Øian og Rolf Kirschner, representanter for Norsk gynekologisk forening.
Overvåkes nøye
I Norge begynner en ekstra nøye overvåking av den gravide ved fødeavdelingen fra tolvte dag over termin.
Dersom livmorhalsen er moden, slik at fødselen vil være lett å sette i gang, vil kvinnen få tilbud om det. Det samme skjer hvis fosteret er under 3000 gram, hvis det er lite fostervann eller dersom utralydterminen er mer enn 14 dager senere enn menstruasjonstermin.
Ingen forskjeller
Kåre Augensen viser til at de norske retningslinjene for overtidig svangerskap ble gjort gjeldende i 2008.
– Retningslinjene er utarbeidet av et ekspertutvalg i Norsk gynekologisk avdeling. De fem legene i utvalget hadde på forhånd satt seg grundig inn i det som er skrevet i fagtidsskrifter om overtidig svangerskap og igangsetting av fødsel. Det er viktig å understreke at ingen av de store, internasjonale studiene viser noen forskjell for utkommet for barnet enten man setter i gang fødselen ved 41 uker eller man venter, under nøye overvåking av fosteret og svangerskapet, sier lederen for kvalitetsutvalget i Norsk gynekologisk forening i en kommentar.
Stor norsk undersøkelse
Augensen fremholder at i den største norske undersøkelsen, utført i Trondheim, sammenlignet man utkommet for 254 kvinner som fikk igangsatt fødselen en uke over termin med 254 kvinner hvor svangerskapet fortsatte under nøye overvåking.
Ett barn døde under fødselen i gruppen som fortsatte svangerskapet. Barnet hadde en knute på navlesnoren og ville etter all sannsynlighet ikke vært reddet selv om fødselen hadde blitt igangsatt ved 41 uker.
Samme retningslinjer som Sverige
De internasjonale undersøkelsene viser at i de fleste av de tilfellene hvor barnet døde, hadde enten svangerskapet ikke blitt godt nok overvåket, eller barnet hadde andre sykdommer og tilstander som gjorde at det ikke kunne ha vært reddet med tidligere igangsetting.
De norske retningslinjene følges i dag ved alle norske fødeavdelinger med to unntak: Sykehuset i Lillehammer og St. Olavs hospital i Trondheim. Helt tilsvarende retningslinjer som de norske gjelder i Sverige.
Se også: Setter i gang en uke etter termin

Halvparten føder før termin
Norsk gynekologisk forening opplyser at den gjennomsnittlige svangerskapsvarigheten er på 40 uker og to dager.
Halvparten av kvinnene føder før termindato, den andre halvparten etter denne datoen. Ved 41 uker har 75 prosent av kvinnene født. Cirka 80 prosent av dem som er igjen, føder i løpet av den neste uken. Overført til norske forhold med 60.000 fødsler per år, betyr det at cirka 15.000 fortsatt er gravide ved 41 uker. En uke senere har 12.000 født; og det er 3000 igjen.
Ingen gevinst
– Dersom man skulle sette i gang fødselen ved 41 uker, betyr det altså at det måtte gjøres hos 15.000 norske kvinner per år. Dette er altså helt normale svangerskap – hos dem med økt risiko skal fødselen uansett igangsettes. Det er ingen gevinst ved en slik fremgangsmåte, og en igangsetting av fødsel – særlig med en umoden livmorhals – er ikke uten risiko verken for mor eller barn, påpeker Augensen.
– Det kan videre beregnes at bare ved Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus, ville ren utinemessig igangsetting ved 41 uker medføre mellom 900 og 1000 flere igangsettinger enn vi har i dag, påpeker Augensen.

Powered by Labrador CMS