Stor oppmerksomhet til norsk gigant-studie
– En honnør til norsk kardiologi, sier Kaare H. Bønaa, som la frem resultatene av NorStent på verdens største hjertekongress i Roma.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
ROMA: "Hele" Norge - alle universitetsklinikker, samt Feiringklinikken - har samarbeidet om studien som førsteforfatter, professor Kaare Harald Bønaa, la frem tirsdag morgen på hjertekongressen ESC 2016 i Roma.
– Lettet
Den viser at den nye generasjonen stenter, såkalte medikamentavgivende stenter- som også er langt dyrere enn de tradisjonelle - ikke er bedre enn tradisjonelle metall-stenter, når man skal blokke ut trange kransarterier til hjertet.
Det er hovedkonklusjonen i NorStent-studien, som er den største randomiserte studien som er gjennomført innen kardiologi i verden.
Studien omfatter 9013 pasienter og mer enn 40.000 pasient-år er fulgt.
– Derfor har resultatene sterk relevans i klinisk praksis, sa Bønaa.
Dagens Medisin møtte Bønaa og kollegene Rune Wiseth, NTNU-professor, og UiB-professor Jan E. Nordrehaug, tirsdag morgen.
– Vi er mer lettet, enn overrasket, over resultatene, sier Nordrehaug.
– Det er jo pasienter dette gjelder.
– Hvilken betydning vil resultatene få for behandlingen?
Wiseth viser til at det er den medikament-avgivende stenten som brukes mest i Norge:
– Den brukes i opp mot 90 prosent av tilfellene. Studien vil få betydning i form av at en vanlig metall-stent trygt kan brukes som alternativ, og det er enkelte pasientgrupper der denne er særlig godt egnet. Det er slik at de medikamentavgivende stentene totalt sett kommer marginalt sett bedre ut i studien, men det er altså slik at de tradisjonelle metall-stentene absolutt har en plass.
– Er det penger å spare for norske sykehus?
– Ja, noe penger kan vi spare, både på medikamentkostnader, og ikke minst når man gir metall-stenter, så behøver man færre medisiner og over kortere tid, enn med medikament-stent. Men det er ikke det viktigste, sikkerheten er viktigst, sier Bønaa.
– Hjertesykdom er en veldig alvorlig sykdom for pasientene, og vi må ha langtidsdata som viser at behandlingen er trygg, og at den varer. Og det er det viktige funnet. Vi kan absolutt spekulere i økonomi og slikt, men det vi har gjort er å vise et langtidsresultat, og at vi har en trygg behandling for en farlig sykdom, presiserer Nordrehaug.
– Honnør
Studien er et gigantisk samarbeidsprosjekt som har pågått over år.
– Dette er helt klart en honnør til norsk kardiologi, sier Bønaa.
Selv om det er kommet nye stenter på markedet siden studien startet, er 95 prosent av stentene fortsatt i bruk i dag, opplyser forskerne.
Studien ble også publisert i New England Journal of Medicine (NEJM) samtidig som Bønaa presenterte resultatene i Roma.
I lederen i NEMJ, publisert samtidig med studien, fastslås det at studien setter en ny standard for videre studier på feltet.
- Imponerende
Steinar Madsen, hjertespesialist og fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, sier han mener studien er imponerende
– Det at det gjøres denne typen uavhengige studier som viser virkelige problemstillinger, som industrien ofte ikke gjør, er veldig viktig. Disse forskerne skal ha honnør for å ha gjennomført dette, sier Madsen til Dagens Medisin.
Studien er forskerinitiert, og finanisert av Norges forskningsråd og andre ideelle organisasjoner i Norge.
Bønaa oppgir at han ikke har noen industritilknytning.