OUS-fristbrudd og halv kapasitet ved ablasjon
I år hadde Oslo universitetssykehus (OUS) som mål å utføre minst 600 ablasjoner ved atrieflimmer for Helse Sør-Øst-pasienter. Så langt er 256 unnagjort.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Atrieflimmer er den vanligste formen for hjerterytmeforstyrrelse. Ablasjon er en avansert, kateterbasert behandling som fjerner eller blokkerer unormale elektriske signaler i hjertet.
Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) skal ingen pasienter med atrieflimmer som har nytte av ablasjonsbehandling, vente i mer enn seks måneder på behandling. Dette kravet klarer ikke Oslo universitetssykehus (OUS) å etterleve.
Den 30. november 2010 uttalte daværende helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagens Medisin at med full kapasitet ved OUS sin nye ablasjonsenhet og full drift fra 1. januar i fjor, var målet å nå mellom 600 og 700 behandlinger i 2012.
OUS bekrefter at de ikke når målet, og at ventetid på over et halvt år også gir fristbruddpasienter.
Måtte prioritere
Avdelingsleder Lars Aaberge ved Kardiologisk avdeling på OUS Rikshospitalet mener at sykehuset i år vil klare mellom 300 og 350.
- Vi når altså ikke måltallet på 600 når det gjelder atrieflimmerablasjoner slik det fremgår av dokumentet fra 2010. Feiringklinikken har en avtale om inntil 350 prosedyrer, og samlet vil vi havne på sannsynligvis 650 for inneværende år. Grunnen til at vi ikke utfører 600 atrieflimmerablasjoner, er at vi har måttet prioritere andre arytmipasienter. De fleste ablasjonene gjøres på andre indikasjoner, som ventrikulære og supraventrikulære arytmier. Noen av dem er mer alvorlige og har sterkere indikasjon for ablasjon enn atrieflimmer, og for noen typer og pasientgrupper har ablasjon også høyere suksessrate enn ved atrieflimmer, sier Aaberge.
- Hva vil dere gjøre for å korte ventelistene?
- Vi vil gjerne at det kjøpes mer kapasitet ved Feiringklinikken. Det er en ubehagelig situasjon å skulle slåss mot ventelistene hele tiden. Vi har ikke lagt skjul på at vi har mange fristbrudd, og vi har hele tiden sagt ifra at vi ikke har nok kapasitet. Vi håper at ventetiden snarlig kommer under seks måneder. Opptaksområdet vårt øker hvert eneste år med et antall mennesker som tilsvarer Molde by. Dette er også et viktig poeng i diskusjonen om behov og kapasitet, påpeker Aaberge.
Over et halvt år på vent
Overlege Ole-Gunnar Anfinsen ved Arytmiseksjonen, Kardiologisk avdeling på OUS Rikshospitalet, opplyser at ventetiden for store deler av 2012 har vært på åtte måneder, og at den nå er på mellom seks og åtte måneder.
- Hva betyr lang ventetid for prognosen?
- Forskning viser at jo lengre atrieflimmer har vært vedvarende til stede, desto dårligere blir resultatene ved ablasjon. Vi er derfor tilbakeholden med å anbefale ablasjon ved atrieflimmer som har vært kontinuerlig til stede i mer enn ett år. Det optimale ville være å kunne utføre ablasjonsbehandlingen innen tre til seks måneder fra henvisningstidspunkt, men i mange tilfeller kan det også være akseptabelt med behandling innen seks-tolv måneder, sier Anfinsen.
For andre rytmeforstyrrelser er ventetiden fra et halvt til ett år.
À jour om et par år
Frem til i fjor var tilbudet om ablasjonsbehandling ved atrieflimmer dårlig sammenlignet med Europa og Norden. I 2010 var ventetiden på ablasjon for atrieflimmer på mellom to og tre år ved sykehusene i Norge.
- Dette bidro til at vi har hatt et stort etterslep i befolkningen. Når tilbudet så bygges opp, kommer dette frem i form av økt etterspørsel. I fjor utførte Norge flest slike prosedyrer i Europa, regnet per million innbyggere. Men jeg vil tro at vi ennå har et par år igjen før vi er à jour med tilveksten av nye tilfeller, sier Lars Aaberge.
Uvisst om Feiringklinikken klarer 350 prosedyrer i året
Feiringklinikken er usikker på om sykehuset klarer å utføre 350 ablasjoner for Helse Sør-Øst i år.
På nyåret 2011 var ventetiden ved OUS for ablasjon ved atrieflimmer så lang at Helse Sør-Øst inngikk en ettårsavtale med Feiringklinikken om inntil 200 ablasjoner i året. Avtalen ble videreført for 2012, og i september inngikk Helse Sør-Øst en avtale om ytterligere 150 prosedyrer i år.
«Krevende å få til»
Avdelingsoverlege Olaf Rødevand ved Kardiologisk avdeling på Feiringklinikken sier at klinikken hittil har gjennomført 280 - og at de håper å klare 350.
- I første del av året fikk vi stadig tilbakemelding fra Helse Sør-Øst om at det ikke var aktuelt å utvide denne avtalen. Årets avtale ble først endelig klar i september i år og innebærer at vi kan foreta opptil 350 slike prosedyrer i år. Vi satser på å få det til, men det gjenstår å se. Når vi får en avtale så sent på året, er det krevende å få til. Blant annet må pasientene være godt regulert på blodfortynnende medisin i minst én måned før ablasjon, sier Rødevand til Dagens Medisin.
Sendrektig avtaleprosess
Ifølge Rødevand har det vært en veldig sendrektig avtaleprosess med Helse Sør-Øst: - Derfor er det en betydelig utfordring å få dette til, fastslår han.
Feiringklinikken har ett laboratorium som er øremerket atrieflimmerprosedyrer for Helse Sør-Øst.
- Med nåværende kapasitet kan vi klare opptil cirka 400 ablasjoner i året, men det forutsetter at vi kan planlegge på lang sikt, sier Rødevand.
Dagens Medisin 20/2012