105 tilfeller av betennelse i hjertet etter koronavaksine
Statens legemiddelverk oppfordrer leger til å melde fra om pasientenes forløp.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
I sommer førte europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) opp perikarditt (betennelse i hjerteposen) og myokarditt (betennelse i hjertemuskelen) på listen over sjeldne bivirkninger av koronavaksinene som BioNTech og Pfizer, samt Moderna, står bak. Norge var ett av landene som tidlig rapportert om en mulig sammenheng mellom betennelse i hjertet og koronavaksinering.
Over sommeren har mange fått tilbud om vaksine.
I starten av juli var det 75 innmeldte tilfeller av tilstandene, nå har dette steget til i overkant av 100 tilfeller, opplyser medisinsk fagdirektør Steinar Madsen til Dagens Medisin.
– Den 3. august var det meldt inn 80 tilfeller av perikarditt og 25 tilfeller av myokarditt, forteller Madsen.
Det er flest tilfeller som meldt inn i forbindelse med vaksinering med vaksinen til BioNTech og Pfizer og Modernas vaksine.
Det er satt over fem millioner vaksinedoser i Norge.
– De fleste har blitt bra
– Hva tenker dere om at det nå er meldt inn over 100 tilfeller av betennelse i hjerteposen og hjertemuskelen?
– Det er ikke noe stort antall, sett i forhold til det store antallet personer som er vaksinert. I Norge har disse tilfellene vært milde. De fleste har vært i bedring eller vært friske når vi har fått meldingene. Det er betryggende.
Til tross for at det er påvist en sammenheng mellom koronavaksine og tilstandene det er snakk om, er det mulig at noen av de innrapporterte tilfellene ikke skyldes en slik sammenheng.
– Det er ikke snakk om helt uvanlige tilstander. Vanligvis er det virusinfeksjoner som forårsaker disse tilstandene og det kan være vanskelig å skille tilfeller som skyldes vaksine eller kun sammenfaller i tid med vaksinering, sier Madsen, som også er kardiolog.
Flest yngre menn
En gjennomgang av 145 tilfeller av myokarditt og 138 tilfeller av perikarditt på europeisk nivå, konkluderer med at tilfellene som knyttes til vaksinering i hovedsak forekom innen 14 dager etter vaksinasjon. Oftest etter andre dose og blant yngre menn. Av de undersøkte tilfellene forekom det fem dødsfall. Personene var enten eldre eller hadde bakenforliggende sykdommer.
EMA skrev samtidig at det ikke er påvist en sammenheng mellom de to tilstandene og AstraZenecas vaksine Vaxzevria.
Må følges opp
– I de aller flest tilfellene er dette milde og forbigående tilstander, men det er så klart veldig viktig at de som har symptomer på perikarditt og myokarditt blir fulgt opp av helsepersonell.
Symptomene er blant annet brystsmerter og hjertebank.
– Får du denne type symptomer, bør du uansett oppsøke helsehjelp.
På grunn av disse sykdomstegnene, vil pasientene vanligvis følges opp på sykehus.
– De fleste har blitt bra med behandling med vanlige betennelseslegemidler som ibuprofen eller kortikosteroider som prednisolon.
Oppfordrer til å melde fra flere ganger
Madsen oppfordrer leger til å melde fra om både når de får inn tilfeller av disse tilstandene, og om hvordan det går med pasientene.
– Det er veldig viktig at helsepersonell melder inn alle mistenkte tilfeller av periokarditt og myokarditt. Vi oppfordrer også leger til å melde fra til oss i flere omganger og gi beskjed om hvor lenge pasientene hadde symptomer og hvilken behandling de fikk, sier Madsen.
– Det er mange leger som henvender seg til oss med spørsmål om dette, så det er nyttig for oss at leger med erfaring fra behandling melder fra, slik at vi vet hvilke råd om behandling vi bør gi.
Slik fordeler peikarditt-tilfellene seg etter hvilken koronavaksine personen har fått:
- Comirnaty (BioNTech/Pfizer): 60 tilfeller
- Spikevax (Moderna): 11 tilfeller
- Vaxzevria (AstraZeneca): 3 tilfeller
- Vaxzevria og Comirnaty (kombinasjon): 1 tilfelle
De 25 tilfellene av myokarditt, fordeles slik:
- Comirnaty (BioNTech/Pfizer): 19 tilfeller
- Spikevax (Moderna): 6 tilfeller
Ved en inkurie skrev Dagens Medisin i den første utgaven av denne artikkelen at 80 tilfeller av perikarditt og 25 tilfeller av myokarditt blir 104 tilfeller til sammen. Det korrekte er 105 tilfeller.