Hjernetrim gir raskere demensforverring Foto:

Hjernetrim gir raskere demensforverring

Mentalt stimulerende aktivitet, som å løse kryssord, lese eller høre på radio, bidrar til å utsette kognitiv svikt ved demens – men sykdommen forverres også raskere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den både oppmuntrende og litt nedslående nyheten er hentet fra en studie som ble publisert i anerkjente Neurology i går.
Fungerer bedre
Konklusjonen i undersøkelsen er at kognitivt aktive mennesker hadde mer alvorlige forandringer i hjernen på diagnosetidspunktet enn dem som ikke holdt hjernen i like god form.
Forklaringen er at hjernetrim ser ut til å gjøre hjernen i stand til å fungere normalt til tross for degenerative forandringer, det vil si skader i hjernen forbundet med demens/Alzheimers sykdom.

Les også:  Stor placeboeffekt hos demente
Fordeler og ulemper
Førsteforfatter av studien, professor Robert S. Wilson ved Rush University Center i Chicago, sier til Dagens Medisin at en mentalt aktiv livsstil trolig hjelper hjernen å takle mild til moderat grad av sykelighet, først og fremst Alzheimers sykdom. Men stimulering av hjernen er ikke til hjelp når det patologiske når et visst nivå.

–  Trolig er det slik at når kognitivt aktive personer viser symptomer på Alzheimer, har de faktisk nådd et høyere stadium av sykelighet enn folk som har vært mindre mentalt aktive. Derfor vil forverringen hos førstnevnte gruppe også gå raskere. Så fordelen ved å utsette de første symptomene på demens, går på bekostning av raskere forverring av sykdommen, sier han i en kommentar.
Egenrapportering
Over 1150 friske personer over 65 år inngikk i studien, som varte over nesten 12 år. Forskerne har sett på på egenrapportering av mentalt stimulerende aktiviteter og forekomsten av demens, i hovedsak Alzheimers sykdom.
Mentalt stimulerende aktiviteter kunne være å løse kryssord, høre på radio eller se på tv, lese, gå på museum eller spille spill. 

Søk i artikkelarkivet

Artikkelarkivet går tilbake til 1998, men det er mulig å avgrense søket i tid:  

  • fra de siste 24 timer til de siste tre år.

    Søk her
Powered by Labrador CMS