MULIGHET: Vår oppfordring til Nye metoder er: Gi pasienter med nydiagnostisert glioblastom muligheten til å prøve alternerende elektriske felter i Norge, skriver Petter Brandal og Rolf Ledal.

Alternerende elektriske felter til pasienter med glioblastom – siste sjanse?

Fra Hjernesvulstforeningens og fagmiljøets side er det en klar forventning om at man vil vurdere alternative prismodeller, for eksempel at betaling tilpasses anslått effekt av behandlingen hos den enkelte pasient.

Publisert
Petter Brandal

Ved det nye årets start har metodevurderingen av Optune (alternerende elektriske felter) kommet nærmere sin slutt og en forhåpentligvis en positiv beslutning i Nye metoder. Dette skjer snart ti år etter første forsøk på å få behandlingsprinsippet godkjent i Norge, og flere år etter at pasienter i Sverige har fått tilgang til behandling med alternerende elektriske felter.

Forrige gang saken var oppe til beslutning våren 2020, var konklusjonen at prisen var for høy til at metoden kunne tas i bruk for glioblastompasienter i Norge. Hjernesvulstforeningen har, etter at den molekylærbiologiske kunnskapen om glioblastomer har økt, sendt inn en ny anmodning om vurdering. Denne gangen til bruk for de pasientene som ikke responderer på kjemoterapi, basert på genomsekvensering og biomarkører. Norsk nevroonkologisk interessegruppe (NNOIG) støttet at man ba om ny vurdering, men ønsket at behandlingen skulle tilbys noe flere pasienter. Dette på bakgrunn av en randomisert studie publisert i 2017 hvor man viser at overlevelsen bedres ved bruk av denne behandlingsmetoden, uten at det går på bekostning av pasientenes livskvalitet.

Rolf Ledal

NNOIG ønsket å legge inklusjonskriteriene for 2017-studien til grunn for å selektere pasienter hvor man kan forvente effekt av behandlingen. Det medfører at det på langt nær er alle pasienter med glioblastom som er aktuelle for å få behandling med alternerende elektriske felter, og man regner med at det totale antallet pr år ikke vil være veldig høyt. Dette medfører i sin tur at kostnadene ikke vil bli så høye som de ellers kunne ha blitt.

Fra Hjernesvulstforeningens og fagmiljøets side er det en klar forventning om at man vil vurdere alternative prismodeller, for eksempel at betaling tilpasses anslått effekt av behandlingen hos den enkelte pasient. I tillegg til studien publisert i 2017 har det begynt å komme real world data, inkludert fra TIGER-studien i Tyskland. Kanskje kan vi i Norge få inn rapportering av real world data som en del av en avtale med produsenten?

Vår oppfordring til Nye metoder er: Gi pasienter med nydiagnostisert glioblastom muligheten til å prøve alternerende elektriske felter i Norge. Tenk alternative prismodeller som gjør at vi kan fase inn behandlingen så raskt som mulig. Tid er det pasientene har minst av, hjelp dem til å få mer tid!

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS