Helsebyråden: – Dette er ikke godt nok av OUS
Oslos helsebyråd sier det haster å sentralisere hjerneslagbehandlingen ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), er bekymret for behandlingen av slagpasienter i hovedstaden.
– Det er nødvendig med rask behandling, som kan være avgjørende for om den som rammes av hjerneslag kommer tilbake til eget hjem, til vanlige aktiviteter, til jobb eller skole. Oslo trenger et felles akuttmottak for slagpasienter for å kunne gi raskest mulig behandling, sier Tellevik Dahl til Dagens Medisin.
En ny rapport OUS selv har utarbeidet avdekker at manglende samlokalisering og uhensiktsmessig organisering truer pasientsikkerheten. – Vi jobber i hurtigfart med forbedring, uttalte klinikkleder Eva Bjørstad til Dagens Medisin 20. februar i år.
Les saken: Intern rapport avdekker for dårlig slagbehandling ved OUS
De samfunnsøkonomiske ringvirkningen er store. Tone Tellevik Dahl (Ap), helsebyråd i Oslo
Følger opp OUS
– Jeg hører at spesialisthelsetjenesten og OUS jobber på spreng, men det har de sagt fryktelig lenge. Det skjer jo ingenting. Vi kommer til å følge dette opp, allerede i neste møte med OUS før påske, understreker Tellevik Dahl.
Leder av Norsk nevrologisk forening og overlege ved Oslo universitetssykehus, Anne Hege Aamodt, uttalte nylig til Dagens Medisin – som en reaksjon på OUS-rapporten: – Jeg tviler på at så dårlig organisering hadde blitt tillatt for traumepasienter.
Aamodt er klar på at det må være én dør inn for slagpasientene – en løsning blant andre den nye OUS-rapporten og to tidligere rapporter de siste årene også har konkludert med.
Samfunnsmessige konsekvenser
Nevrologlederen får støtte av helsebyråden:
– Slagbehandlingen må sentraliseres i ett felles mottak. Dette haster. Dette er ikke godt nok av OUS. For sen behandling gir store konsekvenser for den enkelte slagpasient og gir unødvendig rehabilitering etterpå.
– For sen behandling er en stor belastning ikke bare for dem som rammes, men også for pårørende, for det akutte hjelpeapparatet og for helsepersonell som jobber med rehabilitering og for skoler og arbeidsgivere. De samfunnsøkonomiske ringvirkningen er store, sier Tellevik Dahl.
Hun ble overrasket over at Oslo-sykehusene skårer lavt på kvalitetsindikator for slagbehandling.
– Man skulle tro det var en fordel å få et hjerneslag i Oslo, men når vi ser rapporten fra Norsk hjerneslagregister, blir vi bekymret: Tre av Oslo-sykehusene ligger i bunnsjiktet for innleggelse innen fire timer etter symptomdebut. En hjerneslagpasient i Volda eller Flekkefjord havner raskere i en sykehusseng enn en slagpasient i Oslo, bemerker helsebyråden.
Heller ikke i Bergen er det én dør inn for slagpasienter.
Les saken: – Dette er medisinsk helt vilt