Ap og Sp vil bort fra hemmelighold av medisinpriser
Ap har tidligere akseptert hemmelige legemiddelpriser, men går nå sammen med Sp for å tvinge regjeringen til å endre praksis.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Et stortingsflertall ledet av Ap og Sp kan tvinge regjeringen til å avslutte praksisen med hemmelighold av prisene på legemidler.
De to rødgrønne partiene vil onsdag fremme forslag om å offentliggjøre prisen på legemidler, skriver Bergens Tidende.
Dagens Medisin var det først mediet som omtalte hemmelighold av legemiddelpriser da det ble bestemt av den statlige etaten for legemiddelinnkjøp i 2016. Hemmeligholdet vakte sterke reaksjoner, men stortingsflertallet med Ap, Høyre og Frp i spissen, bekreftet praksisen senere samme år. Mindretallet fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre protesterte.
– Viktig demokratisk prinspipp
Nå vil Arbeiderpartiet åpne opp.
– Norge har en lang tradisjon for åpenhet om legemiddelpriser. Det er ikke bare et viktig demokratisk prinsipp. Prisene våre har godt tålt sammenligninger med andre land, sier Aps helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, til Bergens Tidende onsdag.
Helsepolitisk talsperson i Sp, Kjersti Toppe, sier hun er glad for Aps forslag.
– Det er bra at Arbeiderpartiet snur. Dette er fjerde gangen jeg fremmer forslag om åpenhet om legemiddelpriser på to år. En gang var jeg helt alene, senere har jeg hatt støtte fra SV, Miljøpartiet de grønne og Rødt, men har vært solid nedstemt. Nå håper jeg at det faktisk blir et annet flertall, og det er bra, sier Toppe til Dagens Medisin.
Sp vil ha gå lengre
SV har lovet å støtte forslagene til begge partiene, mens KrF, som lenge har vært opptatt av åpenhet rundt prisene, sier de skal vurdere Aps forslag. Dermed kan det bli flertall for forslaget.
Les også: SLV tror ikke hemmelighold gir rimeligere priser
Ap foreslår hemmelighold som «hovedregel», mens Sp vil ha en mer tydelig formulering.
– Men kan ikke være «litt gravid», enten har man offentlighet eller ikke. Også i dag, når verdier for milliarder av kroner holdes unna offentligheten, så sier Høie at det er størst mulig grad av åpenhet. Jeg håper å dra vedtaket i en mest mulig tydelig retning og håper at vi kan gå i dialog for å stramme opp forslaget fra Ap, sier Toppe.
Hun mener det er flere gode grunner til å endre praksis fra hemmelighold til åpenhet.
– Høies argumenter for hemmelighold har vært at dette er praksis i andre land og at det gir oss billig medisin, men mange høringsinstanser sier nettopp det motsatte, at det kan gi dyrere priser. Jeg synes det er ganske logisk, hvorfor i alle dager skulle industrien ville ha hemmelige priser hvis de tjener mindre penger på det? Åpenhet vil sørge for mer konkurranse om pris, og man kan ettergå urimelige kontrakter mellom industri og sykehus. Konsekvensene at dette har blitt synliggjort i mediene, sier Toppe.
Les også: Angriper beslutning om hemmelighold
Ap: Ikke endret standpunkt
Ingvil Kjerkol sier Ap ikke har endret mening om hemmelige priser.
– Vi har aldri vært for hemmelighold, men vi har gitt Sykehusinnkjøp muligheten til å gå i forhandlinger om hemmelige rabatter for å gi pasientene de medisinene de trenger, sier Kjerkol til Dagens Medisin.
– Hvorfor kommer dere med dette forslaget nå?
– Det har vært en prosess i de regionale helseforetakene etter anbefalingen fra Sykehusinnkjøp om håndteringen av fortsatt fullt hemmelighold. Høringsinstansene sier unisont at hemmelighold på sikt kan gi oss høyere priser og bryte med viktige demokratiske prinsipper. AD-møtet i de regionale helseforetakene har også beveget seg mot åpenhet, men de går ikke langt nok, og derfor er det viktig med et politisk signal nå, sier Kjerkol.
Les også: RHF-ene inviterer industrien til diskusjon om hemmelige priser
– Kritikkverdig
Forslaget om åpenhet fremmes onsdag, men skal behandles i helse- og omsorgskomiteen, og trolig vil det ikke bli fattet vedtak før etter nyttår. Toppe mener det er på tide med en grundig behandling av denne problemstillingen i Stortinget.
– Min erfaring er at det har vært en slett behandling av denne problemstillingen i Stortinget før. Man har ikke gått grundig inn i det, men gjort vedtak basert på antagelser. Det er kritikkverdig og jeg er ganske rystet over at det kan skje, sier Toppe.