TROR INDUSTRIEN TJENER: – Hvis jeg var i industrien, ville jeg vært godt fornøyd med hemmelige priser, sier Apotekforening-direktør Per T. Lund. Foto: Anette ANdresen

De hemmelige prisene er ikke hemmelige

HINAS har bestemt at avtalepriser på legemidler skal holdes hemmelig. På apotekene klistres likevel prisen på pakningene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er meningsløst at dette skal være hemmelig, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.

Dagens Medisin har tatt han med på et apotek for å snakke om hemmelige avtalepriser etter at Helseforetakenes Innkjøpsservice (HINAS) nylig sendte ut forslag om nye rutiner for behandling av enhetspriser på høring.

Høringsrunden kommer imidlertid et halvt år etter at HINAS innførte endringene som de først i etterkant ber om innspill på.

Ukjent for apotekene
Allerede i mars varslet HINAS, i et brev sendt alle helseforetak, at legemiddelpriser inngitt i offentlige anbud ikke lenger skal være offentlige. I september ble det første LIS-seminaret avholdt der prisene for første gang ikke er offentlig kjent.

Dette er i strid med det Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) har praktisert i 20 år. Kravet om hemmelighold har vakt reaksjoner både i LIS og hos andre bransjeaktører, også fordi endringene kom uten at samarbeidende parter var involvert.

Når pasienter spør etter prisen skal vi svare «det koster mindre enn maksprisen». Det blir bare rart Per Lund, Apotekforeningen

Selv om HINAS-direktør Harald Johnsen nå ønsker innspill til den nye rutinen, understreker han overfor Dagens Medisin at de nye reglene gjelder. Dermed er enhetspriser å regne som forretningshemmeligheter som ikke skal deles med aktører utenfor helseforetakene.

– Dette er ukjent for meg, sier apoteker Stein Lorentzen-Lund ved Vitusapotek på Majorstuen i Oslo, når Dagens Medisin er på besøk.

Prislapp på pakningen
Lund bekrefter at Apotekforeningen foreløpig ikke har foretatt seg noe for at apotekene skal følge den nye rutinen. Fortsatt er det slik at en etikett med prisen på legemidlet klistres på alle legemiddelpakninger som forskrives via H-resept. Dette gjelder ikke for E-resept, som omtrent halvparten av sykehusene har tatt i bruk.

PRISLAPPEN PÅ: Etikett med pris klistres på legemiddelpakninger som forskrives via H-resept. Foto: Anette Andresen

– Vi har akkurat mottatt høringsbrevet og skal svare på det, men prosessen hittil har vært merkelig og lite inkluderende. Det er en del praktiske utfordringer, som for eksempel dette med påklistring av prisen, som vi skal klare å løse viss vi må. Men jeg har ikke sett noen utrede om dette er smart og hensiktsmessig, HINAS har bare utredet om det er lovlig, påpeker Lund, som ikke legger skjul på hva han synes om hemmeligholdet.

– Politikerne har ikke forstått
– Systemet vi har hatt gjør at vi i dag kan dokumentere at vi har blant Europas laveste priser på legemidler, både når det gjelder legemidler på blåresept og de som finansieres av sykehusene. Nå endres dette systemet uten at det er sagt hva man skal oppnå eller lagt frem dokumentasjon som underbygger dette. Jeg tror at de eneste som vil tjene på dette på sikt er industrien, sier Lund.

Les også: Advarer mot stort og risikofylt eksperiment

Han viser til at selskapene vil unngå åpenhet om priser i Norge av hensyn til prisforhandlinger i andre land. Lund tror mange, inkludert flere av politikerne våre, ikke har forstått hva denne saken dreier seg om.

– Det er bred enighet om at priser på enkelte, dyre kreftlegemidler som vurderes innført i Norge kan hemmeligholdes. Men her er det snakk om å innføre hemmelighold som en generell regel for alle legemidlene som sykehusene kjøper inn. Som skattebetalere er vi vant til åpenhet og dette vil kunne undergrave tilliten til systemet, sier Lund.

– Ikke egentlig hemmelig
Han stiller også spørsmål ved hvor «hemmelig» prisene uansett blir. Fortsatt skal ansatte i helseforetakene og rundt 9000 ansatte på 846 apotek i Norge kjenne til prisene.

– Hva er en hemmelig pris når mange tusen vet om det? Det blir i hvert fall ikke hemmelig for industrien, hvor mange er det ikke der som er gift med en farmasøyt? spør Lund retorisk.

– Når pasienter spør etter prisen skal vi svare «det koster mindre enn maksprisen». Det blir bare rart, mener apotekdirektøren.  

– Ønsker ikke å skjule
Apotekeren på Majorstuen frykter hvordan dette vil påvirke kontakten med pasientene.

– Vi har ingenting å skjule og ønsker ikke å ha noe å skjule. Når noen tvinger på oss hemmelighold kan det stilles spørsmål ved vår uavhengighet og kredibilitet, sier Lorentzen-Lund.

Apotekforeningen starter nå arbeidet med høringssvaret, hvor fristen er satt til 30.november.

– Vi skal ikke boikotte det staten bestemmer, men de har ikke sagt hva de vil oppnå og ikke lagt frem dokumentasjon, påpeker Lund. 

Powered by Labrador CMS