REAGERER PÅ LANG VENTETID: – Selv på en gledens dag som dette, synes vi det er verdt å reflektere rundt hva som forårsaket ventetiden og hva vi og andre kan lære i lignende, fremtidige saker, sier Gro Bogen Nilsen i Merck Norge. Illustrasjon: Getty Images

Foto:

Finansierer andrelinje-behandling mot sjelden hudkreft tre år etter godkjenning

Beslutningsforum valgte mandag å godkjenne finansiering av avelumab (Bavencio) som andrelinjebehandling av pasienter med metastatisk merkelcellekarsinom (MCC), tre år etter at legemidlet fikk norsk markedsføringstillatelse.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

GLAD FOR FINANSIERING: Gro Bogen Nilsen i Merck Norge. Foto: Merck

Avelumab (Bavencio), som er indisert som monoterapi for voksne pasienter med MCC, ble av Beslutningsforum mandag besluttet finansiert av den offentlige helsetjenesten fra 15. januar neste år. Preparatet er den første godkjente anti-PD-L1-immunterapien i Norge for pasienter med denne sjeldne og aggressive hudkrefttypen.

MCC er en sjelden og aggressiv type hudkreft hvor færre enn 20 prosent av pasientene overlever mer enn fem år. Hvert år rammes om lag 5-10 nordmenn av denne sykdommen.

– Forventes å bedre leveutsiktene
Åse Bratland, spesialist i onkologi, overlege og seksjonsleder for hode- halskreft ved Radiumhospitalet, Oslo universitetssykehus, sier at de få norske pasientene med denne aggressive formen for hudkreft hittil har manglet et effektivt og varig behandlingstilbud når sykdommen har spredt seg.

– Tradisjonell cellegift har ofte betydelige bivirkninger og begrenset effekt. Godkjenningen av finansiering i Beslutningsforum kan forventes å bedre leveutsiktene for denne pasientgruppen, sier hun i en uttalelse fra Merck og Pfizer, de to selskapene som samarbeider om preparatet.

Finansiert tre år etter godkjenning
Til tross for at beslutningen om offentlig finansiering av avelumab som andrelinjebehandling av pasienter med metastatisk MCC kom mandag denne uken, er det over tre år siden legemiddelet fikk markedsføringstillatelse i Norge. Det skjedde etter et godkjenningsvedtak fra Europakommisjonen 18. september 2017.

Gro Bogen Nilsen, direktør for myndighetskontakt og kommunikasjon i Merck Norge, sier det er gledelig at personer som rammes av denne sjeldne sykdommen nå kan få preparatet som andrelinjebehandling finansiert av det offentlige.

– Men selv på en gledens dag som dette, synes vi det er verdt å reflektere rundt hva som forårsaket ventetiden og hva vi og andre kan lære i lignende, fremtidige saker, sier hun i en uttalelse.

– Noe vi må finne en løsning på
Bogen Nilsen mener denne saken også er en god læringscase for de som skal evaluere systemet for nye metoder.

– Et legemiddel som er ment for små pasientgrupper, sjeldne i dette tilfellet, vil aldri kunne fremskaffe store fase 3-studier som myndighetene tidligere, men også i stor grad ennå, ønsker å basere sine vurderinger på. Dersom Norge skal gå i bresjen for persontilpasset medisin, som vil innebære studier for små pasientgrupper, er dette noe vi må finne en løsning på, sier hun.

Powered by Labrador CMS