
Regjeringen innfører restriksjoner på bruk av kolesterolmedisin
Nye, dyre medisiner entrer markedet og det forventes at mange pasienter er aktuelle for dem. Nå vil helsemyndighetene kontrollere innfasingen av disse legemidlene.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

To nye kolesterolsenkende legemidler er nå på markedet: Evolocumab (Rephata) og alirocumab (Praulent) er kostbare og trygdekostnadene ligger an til å bli svært høye ettersom mange pasienter anses å være aktuelle for disse medisinene.
Restriksjoner
Derfor innfører Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) restriksjoner på bruken. Departementet setter vilkår som begrenser individuell stønad til pasienter med familiær hyperkolesterolemi. Kun pasientene med særlig høy risiko skal få disse medisinene.
– Det er potensielt svært mange pasienter som ikke når ønsket kolesterolnivå med dagens behandling, og det vil derfor være potensial for at de nye kolesterolmidlene tas i bruk i stort omfang. Med dagens priser ville kostnadene ved å behandle alle som ikke når behandlingsmålet, beløpe seg til flere milliarder kroner, informerer HOD om i et brev til Helsedirektoratet.
Slik reglene er i dag, kan legemiddelet dekkes etter individuell stønad mens søknad om forhåndsgodkjent refusjon er til behandling.
Kontrollert innføring
Statens legemiddelverk (SLV) har advart mot at en utstrakt bruk på individuell refusjon kan innskrenke handlingsrommet og gi myndighetene dårligere utgangspunkt for prisforhandlinger.
– En kontrollert innføring vil gi oss tid til å vurdere kostnadene på en eventuell refusjon på blåresept og fastsette riktige kriterier, sier fagmedisinsk direktør Steinar Madsen i Legemiddelverket.
Nå vil altså bruken begrenses til kun familiær hyperkolestetolemi med gentest, og kun med søknad fra spesialist.
«Kraftig innskrenking»
– Dette innskrenker bruken ganske kraftig, noe som etter min mening er svært fornuftig. Vi får snart ett preparat til på markedet, og vi må ha tid til en god prosess for å få gjennomført forhandlinger som kan bidra til lavere priser. Dette er gode legemidler, men de er i dag for kostbare til at de kan tilbys til et stort antall pasienter, sier Steinar Madsen.