Keir Starmer kommer torsdag til å si at regjeringen jobber med en tiårsplan for å få orden på det offentlige helsevesenet, som ligger med brukket rygg. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Starmer lover tiårsplan for å fikse britisk helsevesen

Storbritannias statsminister Keir Starmer sier det britiske helsevesenet må «reformeres eller dø» og lover en tiårsplan for å få det på fote igjen.

Publisert

Løftet kommer i en tale Starmer holdt torsdag, i kjølvannet av en 142 sider lang rapport som sier tilstanden er kritisk for det offentlige helsevesenet NHS (National Health Service).

– De siste ti årene har vi gått rundt og rundt i ring. Vi har gjort kortsiktige tiltak for å få NHS gjennom vinterkrisene – for det er en hvert år, bare større enn den året før – og vi gjør aldri det langsiktige, sa Starmer i talen.

– Vi går rundt og rundt og det blir verre og verre.

– Krever mot

Manglende investeringer, omorganisering som er dyttet ned ovenfra og pandemien trekkes fram som årsaker til at det 76 år gamle helsevesenet – som har vært britenes stolthet – nå ligger med brukket rygg.

– Det som kreves, er mot til å levere langsiktige reformer – omfattende kirurgi, ikke bare at man setter på et plaster, heter det i deler av talen ble kjent på forhånd.

– NHS står ved et veiskille, og vi har et valg å ta om hvordan den økte etterspørselen skal møtes. Økte skader på arbeid for å dekke de stadig økende kostnadene som følge av en aldrende befolkning eller reform for å sikre fremtiden, skriver Starmer, før han peker på ett av valgene.

– Utilgivelig

Starmer sier det er den forrige regjeringen som har kjørt NHS i bakken, og at det ikke før nå var kjent hvor ille det faktisk står til.

– Det er utilgivelig, og folk har rett til å være sinte, sa han.

– Vi vet at arbeidsfolk ikke har råd til å betale mer, så da er svaret å reformere eller dø.

Powered by Labrador CMS