Halvparten vil ikke ha behandling i andre europeiske land
Ny undersøkelse om pasientrettighetsdirektivet.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
1. mars trådte EUs pasientrettighetsdirektiv i kraft i Norge. Direktivet fastslår at staten må refundere medisinsk behandling til sine egne borgere, uavhengig av hvilket EØS-land pasientene er blitt behandlet i.
Nå har EU-kommisjonen offentliggjort en spørreundersøkelse som konkluderer med at bare fem prosent av EUs befolkning har benyttet seg av muligheten til å få behandling i andre europeiske land det siste året. Av disse, hadde mindre enn halvparten planlagt behandlingen på forhånd.
– Fornøyd med eget helsevesen
Nærmere halvparten av de spurte svarer dessuten nei på spørsmålet om hvorvidt de kan tenke seg å reise utenlands for å få medisinsk behandling. Av disse oppgir et flertall (55 prosent) at de er fornøyde med helsevesenet i sitt eget hjemland, som den viktigste grunnen til at de ikke ønsker behandling i utlandet.
Mens 32 prosent av de spurte svarer ubetinget ja på at de kan tenke seg å bli behandlet i utlandet, oppgir tre prosent at det kommer an på hvilket land det er snakk om, mens 13 prosent oppgir at det avhenger av hvilken sykdom de skal behandles for.
Kreftbehandling på topp
Blant dem som kunne tenke seg å få medisinsk behandling i et annet europeisk land, svarer mer enn 70 prosent at grunnen er at de vil ha tilgang til behandling som ikke er tilgjengelig i hjemlandet. Blant behandlingene EU-borgere kunne tenke seg å reise utenlands for å motta, skårer kreftbehandling høyest (53 prosent), fulgt av hjertekirurgi (38 prosent).
Undersøkelsen omfatter 28.000 respondenter i de 28 EU-landene.
Må refundere
Pasientrettighetsdirektivet innebærer at alle EØS-land er forpliktet til å refundere sykehusbehandling borgerne mottar i andre land, forutsatt at behandlingen tilsvarer helsehjelp de kunne fått i hjemlandet. Helsemyndighetene må refundere utenlandsbehandling med et beløp som maksimalt tilsvarer det behandlingen ville kostet innenlands.
Før direktivet ble tatt inn i norsk lov, advarte både Legeforeningen og Helsedirektoratet mot at friere flyt av pasienter på tvers av landegrensene kunne føre til økt spredning av multiresistente bakterier.