BEKYMRET: De tre største ansattorganisasjonene – her representert ved styremedlemmene Svein Erik Urstrømmen (Sykepleierforbundet), Else Lise Skjæret (Fagforbundet) og Aasmund Magnus Bredeli (Legeforeningen) – er bekymret for OUS-økonomien. Foto: Øyvind Bosnes Engen

– Urealistisk økonomiplan

Ansattorganisasjonene ved OUS mener sykehusets økonomiske langtidsplan vanskelig lar seg gjennomføre.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Førstkommende torsdag skal styret ved Oslo universitetssykehus (OUS) behandle sin økonomiske langtidsplan. Planen skisserer inntektene og kostnadene sykehuset planlegger å jobbe ut fra i perioden frem til 2035, med hovedvekt på årene mellom 2016 og 2019.

De tre største ansattorganisasjonene ved OUS – Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Fagforbundet – kaller planen urealistisk, og mener deler av den ikke vil la seg gjennomføre. Det kommer frem av et dokument signert foretakstillitsvalgte fra de tre organisasjonene.

Forutsetter store overskudd
I dokumentet heter det blant annet at sykehuset baserer seg på lånesøknader som ennå ikke er avklart, og ambisiøse mål om økonomiske overskudd: For 2016 forutsetter planen et overskudd fra driften på 300 millioner kroner. Fra 2019 forventes et årlig overskudd på 600 millioner kroner. Det er Helse Sør-Øst som stiller krav om at sykehuset skal budsjettere med overskudd, for å kunne gjøre nødvendige investeringer.

Videre peker ansattorganisasjonene på at planen bygger på en årlig produktivitetsøkning på mellom to og tre prosent for å oppnå disse overskuddene. «Det mangler konkrete planer for å nå dette målet. Erfaringen de siste årene viser at sykehuset klarer å gjennomføre knapt 2/3 av planlagte innsparingstiltak», skriver organisasjonene.

– Arbeidsmiljøproblemer
Ansattrepresentantene viser videre til at den planlagte effektiviseringen ventes å danne grunnlaget for å finansiere første etappe i sykehusutbyggingen som planlegges gjennom det pågående idéfasearbeidet ved OUS. «Undertegnede ser derfor ikke at dette er realistiske finansieringsplaner», heter det i dokumentet.

Planen forutsetter dessuten at aktiviteten ved sykehuset skal øke, uten at lønnskostnadene skal bli høyere. Ansattorganisasjonene er «bekymret for at underfinansieringen i planperioden vil medføre et svekket pasienttilbud, økt arbeidspress og dermed arbeidsmiljømessige problemer».

Også under behandlingen av 2015-budsjettet i desember – der Helse Sør-Øst hadde forutsatt et overskudd på 175 millioner kroner – var de ansattes representanter bekymret for realismen i budsjettet.

– Lånesøknad må prioriteres
Administrerende direktør Bjørn Erikstein beskriver gjennomføringen av langtidsplanen som utfordrende. I sin vurdering av planen viser han til at sykehuset har behov for å gjøre store investeringer i årene som kommer – både i bygninger, medisinskteknisk utstyr og IKT – og at dette forutsetter større økonomiske overskudd fremover.

«Administrerende direktør konstaterer at behovet for særskilt finansiering av investeringer til bygg og medisinskteknisk utstyr er spesielt stort i perioden 2016-2019. Det er derfor av stor betydning for sykehuset at lånesøknad til Helse og omsorgsdepartementet blir prioritert i statsbudsjettet for 2016», skriver Erikstein.

Powered by Labrador CMS