Blåreseptrefusjon for legemiddel mot nøytropeni

Refunderes for kreftpasienter som får kjemoterapibehandling.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BIVIRKNING: Nøytropeni innebærer at det blir færre av en bestemt type hvite blodceller i blodet, og kan være en bivirkning av kjemoterapi. Foto: Colourbox

Legemiddelet lipegfilgrastim (Lonquex) har fått forhåndsgodkjent refusjon for voksne kreftpasienter som mottar kjemoterapibehandling. Det melder Legemiddelverket på sine nettsider.

Etter Legemiddelverkets vurdering har lipegfilgrastim effekt når det gjelder å redusere forekomst og varighet av nøytropeni ved kjemoterapibehandling av maligne sykdommer.

– Kostnadseffektivt
Legemiddelverket konkluderer videre med at bruk av lipegfilgrastim er en kostnadseffektiv behandling mot nøytropeni.

– Vi antar at lipegfilgrastim vil erstatte bruk av pegfilgrastim, og at dette vil redusere budsjettkonsekvensene. Pegfilgrastim har ikke forhåndsgodkjent refusjon. Tall fra Reseptregisteret og Helsedirektoratet viser at alle som brukte pegfilgrastim i 2013, fikk individuell stønad, heter det i refusjonsrapporten.

Lavere kostnader
Legemiddelverket viser til at pegfilgrastim (Neulasta) ble brukt av 2351 pasienter i 2013, og at legemiddelet omsatte for rundt 81 millioner kroner.

– Ved individuell søknad om refusjon stilles det krav til at relevante forhåndsgodkjente legemidler er forsøkt. Det vil si at når lipegfilgrastim får forhåndsgodkjent refusjon, må denne forsøkes før pegfilgrastim. Legemiddelkostnaden for lipegfilgrastim er lavere enn for pegfilgrastim.

Viktig for immunforsvaret
Nøytropeni innebærer at antallet nøytrofile granulocytter – en type hvite blodceller som er viktige for immunforsvaret – er redusert. Dette er én av bivirkningene som kan følge av kjemoterapibehandling.

–Kjemoterapiindusert nøytropeni er en alvorlig tilstand som kan medføre livstruende infeksjoner. Nøytropeni er også en vanlig årsak til dosereduksjon eller behandlingsutsettelse ved kjemoterapi, noe som kan påvirke behandlingsresultatet negativt, skriver Legemiddelverket.

Powered by Labrador CMS