16 prosent billigere å bygge sykehus i Danmark

– Den nye rapporten viser at det ikke er like dyrt å bygge sykehus i Norge, sammenlignet med Danmark, som tidligere antatt, sier Sykehusbygg. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Rapporten, som er utarbeidet av Sykehusbygg og AS Bygganalyse, har tatt utgangspunkt i at det i Norge anslås at det koster 70.000 kroner per kvadratmeter å bygge sykehus, mens det i Danmark koster 29.000 kroner per kvadratmeter.

For å sammenligne har utvalget tatt utgangspunkt i to utbyggingsprosjekt: Universitetshospital Køge i Danmark (USK) og nytt Østfoldsykehus i Norge (NØS).

– Det har flere ganger blitt påpekt at bygging av sykehus er dyrere i Norge enn i andre land vi liker å sammenligne oss med, som for eksempel Danmark. Bakgrunnen for denne rapporten å få kartlagt dette bedre og finne tydeligere svar på kostnadsforskjellene mellom Norge og Danmark, sier administrerende direktør i Sykehusbygg, Ann-Elisabeth Wedø.

Ulike kostnadsnivå
Rapporten viser at justert for nasjonale og lokale forhold, fant utvalget en prisforskjell på 8800 norske kroner per kvadratmeter. Det vil si at det er 16 prosent billigere å bygge sykehus i Danmark enn det er i Norge.

– I rapporten pekes det på noen generelle faktorer som ligger bak kostnadsforskjellene mellom våre to land. I Danmark blir sykehusutbygging ikke belastet med merverdiavgift, det utgjør 20 prosent av kostnadene i Norge. Det generelle kostnadsnivået er i tillegg sju prosent lavere i Danmark enn i Norge. Infrastruktur som veianlegg utenfor tomtegrensen, inngår generelt ikke i byggebudsjettet i Danmark. Grunnforholdene er også mye mer krevende i Norge enn i Danmark, som naturlig nok ikke har de samme klimakravene og krav til jordskjelvsikring som Norge har, sier Wedø.

Troverdig rapport
Wedø forteller at det likevel er knyttet mer usikkerhet til de direkte forskjellene mellom prosjektene, fordi Østfoldsykehuset allerede er gjennomført, mens Køge er et prosjekt i oppstartsfasen.

– Noen av de funnene rapporten trekker fram, er knyttet til administrasjon og prosjektering, som løses på en annen måte i Danmark enn i Norge. Det samme gjelder også kravene til teknikk og IKT. Det viser seg også at andelen av gjenbruk av utstyr er forskjellig, den er på 36 prosent i Danmark, på 27 prosent i Norge.

– Dette er jo en rapport som Sykehusbygg selv står bak, ville ikke resultatene vært mer troverdig om rapporten ble produsert av en avhengig tredjepart?

– Sykehusbygg har tatt initiativ til denne rapporten, men har også samarbeidet med AS Bygganalyse for å sikre et troverdig resultat. AS Bygganalyse er Norges største fagmiljø innen byggøkonomi og har stor kompetanse på feltet. Rapporten er gjennomarbeidet, og vi er trygge på at resultatet ville blitt det samme uansett hvem som hadde gjennomført sammenlikningen: Norske sykehus er ikke så dyre som mange tror, avslutter Wedø.

Powered by Labrador CMS