OUS tar imot gratis utredning om nybygg på Radiumhospitalet
– Et hyggelig og fornuftig vedtak, sier Arthur Buchardt, som tar regningen for utredningen.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
RADIUMHOSPITALET/OSLO: Styret ved Oslo universitetssykehus stilte seg i dag bak administrerende direktør Bjørn Eriksteins forslag om å ta imot en utredning av nytt klinikkbygg ved Radiumhospitalet, som en gave fra foreningen Radiumhospitalets venner
Vedtaket innebærer blant annet at kreftområdet ikke blir hovedelement i første etappe av den pågående idéfaseprosessen, og at det derfor skal drives kreftbehandling ved Radiumhospitalet i minst 15 år.
– Dyrere, men nytt
– Det var et hyggelig og fornuftig vedtak. Når de sier at det skal være virksomhet på Radiumhospitalet i minst 15 år, betyr det at det i virkeligheten kan bli både 20 og 25 år, sier Arthur Buchardt til Dagens Medisin.
Han er leder i Radiumhospitalets venner, og vil sammen med Øyvind Eriksen finansiere utredningen om nytt klinikkbygg.
– Hvis det skal være fortsatt virksomhet på Radiumhospitalet, kan man enten rehabilitere de gamle bygningene i løpet av tre til fire år, mens det ligger pasienter der. Eller man kan bygge et nytt klinikkbygg som er moderne og tidsriktig i løpet av tre år. Det vil koste noe mer, men så får man også noe som er nytt, sier Buchardt.
Fire måneder
På bakgrunn av vedtaket vil OUS-ledelsen avtale et møte med Radiumhospitalets venner. Målet er å sette i gang utredningen i samarbeid mellom representanter fra sykehuset, og arkitekter og konsulenter finansiert av Radiumhospitalets venner.
– Hva koster denne utredningen dere?
– Det er konfidensielt, svarer Buchardt.
Buchardt og Eriksen har antydet at utredningen kan gjennomføres på fire måneder. Ifølge Bjørn Erikstein vil den danne deler av kunnskapsgrunnlaget når OUS-styret skal ferdigbehandle rapporten «Idefase OUS – Campus Oslo» i desember.
Ikke lett å bygge om
Til støtte for beslutningen om å ta imot gaven, argumenterer OUS-direktøren med at både forskningsbygg og strålebygg ved Radiumhospitalet – i tillegg til kreftbygget på Ullevål – er relativt nye. Dermed er det lite aktuelt å samlokalisere kreftbehandlingen som en første utbyggingsetappe i det pågående idéfasearbeidet.
– Signalet fra Helse Sør-Øst er at nye bygg skal brukes. Disse byggene er ikke lette å bygge om til andre funksjoner, uttalte Erikstein overfor sykehusets styre.
Han understreker samtidig at sykehusadministrasjonen har undersøkt de juridiske aspektene ved å ta imot en slik gave. Ifølge Erikstein er dette uproblematisk, forutsatt at gaven ikke skaper noen forpliktelser eller bindinger for sykehuset.