OUS-ansatte støtter ikke økonomiplan
– Stemmer ikke med virkeligheten, ifølge ansattrepresentantene.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Torsdag vedtok styret ved Oslo universitetssykehus (OUS) sin økonomiske langtidsplan. Planen tar for seg sykehusets langsiktige økonomiske mål og utsikter, med særlig vekt på perioden mellom 2016 og 2019.
Blant annet inneholder den et mål om effektivisering på rundt to prosent årlig, som ventes å gi sykehuset årlige overskudd på opp til 600 millioner kroner de kommende årene. Disse overskuddene er igjen en forutsetning for at mange av de planlagte investeringene i medisinskteknisk utstyr, bygningsmasse og IKT kan gjennomføres.
– Stemmer ikke med virkeligheten
De tre ansattrepresentantene Aasmund Bredeli fra Legeforeningen, Svein Erik Urstrømmen fra Sykepleierforbundet og Else Lise Skjæret fra Fagforbundet mener planen ikke stemmer overens med sykehusets økonomiske virkelighet, «verken på kort eller lang sikt».
– Vi skal generere et overskudd på 2,125 milliarder kroner de neste årene. Jeg mener at vi må stille oss spørsmålet om dette er realistisk – gitt empiri, resultatutviklingen så langt, og at vi den neste femårsperioden vil ha en relativt uendret driftssituasjon, uttalte Aasmund Bredeli.
Han viser til at OUS i 2014 hadde en kraftig bemanningsøkning, samtidig som effektiviteten har gått ned. Svein Erik Urstrømmen stiller på sin side spørsmål om sykehuset vil klare å gjennomføre de planlagte effektiviseringstiltakene så fort som administrasjonen har planlagt.
Ba ledelsen trekke forslaget
Det er Helse Sør-Øst som har stilt som krav at sykehuset skal generere årlige overskudd, som skal brukes til å dekke investeringer. Bredeli stiller spørsmålet om helseregionen må revurdere rammene for sykehusets økonomiske planlegging.
– Jeg har store problemer med å si «ja vel, herr statsråd» i denne saken, fordi vi da aksepterer at vi er underfinansiert, og da er det faktisk vi som styre som sitter med et ansvar, uttalte Bredeli.
Ansattrepresentantene ba sykehusledelsen trekke forslaget til økonomisk langtidsplan, og komme tilbake med et forslag som stemmer bedre med den økonomiske virkeligheten.
Ble nedstemt
De ble imidlertid nedstemt av styrets øvrige medlemmer, hvorav flere tok til orde for at hele styret må slutte opp om målene i økonomiplanen.
– Vi er faktisk i samme båt. Vi har et kollegialt ansvar, vi som sitter i dette styret, og hvis det sitter noen i styret som hele tiden stritter imot, så når vi i hvert fall ikke målet. Det er viktig at vi har med alle de ansatte, som faktisk er der ute og gjør jobben, uttalte styremedlem Berit Kjøll.
Etter første kvartal i 2015, ligger OUS 77 millioner kroner bak budsjettet. I tillegg til høyere varekostnader enn vanlig, peker ledelsen på at aktiviteten har vært lavere enn planlagt, mens bemanningen har vært for høy.