Statsministeren: – Helse har vært viktigst i norsk valgkamp i 30 år
Statsminister Erna Solberg sa til de nordiske og baltiske statsoverhodene, samt Storbritannias statsminister, at det nå er pasientens helsetjeneste som gjelder.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
OSLO/ULLERN (Dagens Medisin): – Det skjer en revolusjon innen helse, og den handler ikke bare om teknologi og kunstig intelligens, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun tok imot seks statsministre og to ministre fra de nordiske og baltiske landene, inkludert Storbritannias statsminister Theresa May.
– Helse alltid viktigst i norske valg
Northern Future Forum, som ble holdt i Oslo Cancer Clusters lokaler tirsdag, er et uformelt forum hvor statsministrene fra de nordiske og baltiske landene samt Storbritannia, kommer sammen for å diskutere samfunnsaktuelle tema - denne gangen helseteknologi.
Etter å ha overvært diskusjoner i tre ekspertgrupper fra de ulike landene som tok for seg helseutfordringer og muligheter innen helseteknologi, fremhevet Erna Solberg at teknologirevolusjonen skjer i helsevesenet nå, men la til at teknologi alene ikke er det eneste som vil endre helsevesenet.
– Spør du norske velgere, så vil de si at helse har vært det viktigste temaet i i norsk valgkamp i 30 år. Det vil det fortsatt være, tror jeg, fordi helse handler om grunnleggende behov. Og det er interessant at vi har diskutert teknologirevolusjonen og hvordan den påvirker helsevesenet.
– Men vi har en helserevolusjon på gang, som ikke bare handler om teknologi, men om endringer og skifter som legger vekt på kultur utenom kunstig intelligens og apper. Den handler om å endre måten vi yter helsetjenester på i fremtiden, sa Solberg, som også fikk lagt vekt på sin helseministers mantra om pasientens helsetjeneste:
– Dette også pasientens revolusjon, som gir folk mer kontroll over egen helse.
Sikre data
Samtlige av lederne fremhevet behovet for å sikre persondata samtidig som de understreket at tilgjengelige helsedata er avgjørende for helsevesenet fremover.
Statsminister Theresa May (De konservative) ytret et klart ønske om bredere samarbeid med de øvrige landene.
– Innovativ bruk av helseteknologi er avgjørende i fremtiden. Potensialet for dette er særlig stort innen helse. Fra Storbritannias synspunkt er det viktig å rette blikket mot kraften som ligger i innovasjon når vi nå har en aldrende befolkning, samt å være fremoverlente i bruken av kunstig intelligens og teknologi. Som vi vet gjelder dette ikke bare Storbritannia, men også i resten av Nord-Europa, der myndighetene tvinges til å møte behovene til den stadig eldre befolkningen.
–Må sikre at teknologien er til nytte
Statsminister i Danmark, Lars Løkke Rasmussen (V), pekte på at helseteknologien utvikles raskt og at det er myndighetenes oppgave å omfavne mulighetene den gir.
– Men dette er ikke lett, for på den ene siden må systemet være rigget for å implementere ny teknologi – og på den andre siden må vi forsikre oss om at teknologien er sikker å bruke, og at den virkelig er til nytte for pasientene, sa Rasmussen.