Helsedirektoratet: – Ikke tilfredsstillende
For 3. år på rad fastslår Riksrevisjonen at Helsedirektoratets regnskaper, på 36 milliarder kroner, ikke lar seg revidere.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
I en nylig fremlagt rapport fastslår Riksrevisjonen at de mener det er svært alvorlig at det for tredje år på rad ikke har vært framlagt tilstrekkelig dokumentasjon til å kunne bekrefte at Helsedirektoratets regnskap på 36 milliarder kroner er korrekt.
26 milliarder
– Verken Helse- og omsorgsdepartementet eller Helsedirektoratet har i sin styring lykkes med å få til nødvendige endringer slik at Helsedirektoratet kan avlegge et reviderbart regnskap for Helfo, heter det i rapporten.
Helsedirektoratets totale regnskap er på 36 milliarder kroner. Av dette utgjør Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) hele 26 milliarder kroner.
Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Bård Olesen, viser til at HELFO, og dermed ansvaret for utbetalingene, ble overført til Helsedirektoratet i 2009.
– Overtakelsen av helseområdet fra NAV skjedde ganske raskt. Vi avtalte at NAV skulle fortsette å drifte en del av systemene. Vi benytter oss av NAVs systemer og kompetanse, dette er regulert i en egen avtale.
– Vi har et stort prosjekt med langsiktige perspektiver og i løpet av tre til fem år vil vi ha overtatt alle systemene. I den tiden skal vi jobbe intenst med å sikre at rapportene er så gode at vi - og NAV og Riksrevisjonen - blir fornøyde. Vi har en dialog med Riksrevisjonen, og kan få råd fra dem i forhold til hva som er fornuftig. Vi føler vi har god kontroll, men rapportene for å sikre avstemming og kontroll er ikke gode nok. Vi synes ikke dette er en tilfredsstillende situasjon, sier Olesen til Dagens Medisin.
Kritiserer saksbehandlingstid
Riksrevisjonen ser også alvorlig på at det har vært en negativ utvikling i saksbehandlingstiden ved Pasientskadenemnda de to siste årene.
– Målet som ble satt for saksbehandlingstid i tildelingsbrevet for 2011, ble ikke nådd, skriver Riksrevisjonen.
De siste årene har Riksrevisjonen hatt merknader til Helsedirektoratets manglende etterlevelse av loven om offentlige anskaffelser. Riksrevisjonens gjennomgåelse viser ikke brudd på anskaffelsesregelverket for 2011, og saken avsluttes.