Brukes korrekte tall?
Når vi tar hensyn til særnorske forhold, skal vi ikke konkludere med at Norge har veldig mange leger. Norge har også en relativt lav og synkende andel av godkjente spesialister - inkludert allmennmedisin.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Anders Taraldset, statistikksjef i Legeforeningen
DAGENS MEDISIN (17/2012) retter oppmerksomheten mot statsbudsjettet og skriver på sidene 4 og 5 at helsesektoren er en budsjett-taper. I artikkelen benyttes tall OECDs tall for å beskrive situasjonen.
Professor Ivar Sønbø Kristiansen uttaler at «Når man tar utgangspunkt i de faktiske ressursene - leger og annet helsepersonell - er Norge nær verdenstoppen. Produksjon er jo knyttet til personell. Så ut ifra disse forutsetningene er det vanskelig å trekke en annen konklusjon enn at vi har høye helsekostnader. Jeg ser ikke at noe av det som kommer frem, taler imot dette», sier han.
RESSURSINNSATS. Sønbø Kristiansen har rett i at personell sier noe om ressursinnsatsen. Det er også riktig at Norge ligger i verdenstoppen med hensyn til antallet leger og antallet sykepleiere per innbygger. Men det er ikke like sikkert at det er riktig at Norge ligger i verdenstoppen med hensyn til helsepersonell - totalt sett. Når vi tar hensyn til særnorske forhold, skal vi ikke konkludere med at vi har veldig mange leger i Norge, sammenlignet med andre land. Norge har også en relativt lav og synkende andel av godkjente spesialister - inkludert allmennmedisin - i legepopulasjonen sett under ett.
Tar man hensyn til flere nasjonale forhold, som for eksempel spredt geografisk bosetting, IKT-løsninger, antall støttepersonell per lege med flere, er det slett ikke sikkert at Norge har så mange leger/spesialister sammenlignet med andre nordiske land til å utføre konkret pasientbehandling.
HELSEUTGIFTER. At vi har litt flere leger per innbygger i Norge, betyr relativt lite i forhold til de totale helsekostnadene, ettersom leger utgjør en såpass lav andel av totalt personell i helsevesenet. Antall støttepersonell per lege går trolig jevnt og trutt nedover.
Helsekostnadene i Norge kan derfor ikke i veldig stor grad bedømmes ut fra legedekningen. Hvis det var slik, måtte USA - som ikke har veldig mange leger per innbygger - hatt veldig mye lavere helseutgifter enn de har. Dette må derfor bedømmes ut fra helseregnskapet som SSB rapporterer til OECD, slik Legeforeningen har gjort.
UKORREKT. I samme oppslag siteres statssekretær Robin Kåss: «Det vil alltid være ulike måter å tolke tallene på. Når det gjelder bevilgninger, er det ingen tvil om at Norge er helt i verdenstoppen, men vi har aldri brukt tallene som argumentasjon for å kutte....».
Dette er ikke korrekt. Helseutgiftene i Norge ligger på gjennomsnittet for Vest-Europa i kroner per innbygger - når vi ser bort fra pleie og omsorg og samtidig korrigerer for det høye lønnsnivået i Norge (EUROSTATs kjøpekraftspariteter for helse).
Regnet som andel av brutto nasjonalprodukt (BNP) ligger de samme helseutgiftene helt i bunnsjiktet blant alle OECD-landene. Slike sammenligninger viser klart at Norge verken har et unormalt høyt kostnadsnivå i helsevesenet eller at myndighetene kjøper spesielt mange helsetjenester. Som rik nasjon kjøper Norge faktisk unormalt lite helsetjenester.
SVAKT. Faktum er at det ikke finnes et eneste land innenfor hele OECD-området som har hatt en så svak utvikling i de totale helseutgiftene som Norge har hatt, helt siden 1999. Dette gjelder når vi ser på realveksten i totale helseutgifter per innbygger.
Om man ikke vil tro dette, er det bare å sjekke på OECDs egne nettsider 1). Under «Health - Key findings» står følgende: «Health spending per person in Norway increased, in real terms, by 1.7 % per year on average between 2000 and 2008, the second lowest growth rate of all OECD countries, and well below the OECD average (4.2%)». Altså nest lavest, men når vi ser på tallene fra 1999 til 2009, ligger Norge aller lavest av samtlige OECD-land. Fra 2009 til 2011 har vi til og med en realnedgang i de totale helseutgiftene per innbygger, ifølge foreløpige tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).
Dersom vi også her velger å se bort fra pleie og omsorg, er utviklingen for Norge enda svakere enn dette. For sykehusene er utviklingen faktisk enda verre.
Referanser:
1) http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/norway/
Ingen oppgitte interessekonflikter.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 18/2012