OPPROP: Ti leger ved Oslo universitetssykehus har signert oppropet. I front: Åsmund Fretland. Bak fra venstre: Sheraz Yaqub, Bård Røsok, Mushegh Sahakyan, Pål-Dag Line, Bjørn Edwin. Foto: Anders Bayer, OUS

Foto:

Legeopprop fra OUS samler underskrifter internasjonalt

Et legeopprop fra Oslo universitetssykehus om hjelp til sivilbefolkningen som rammes av krigen i Nagarno-Karabakh mellom Aserbajdsjan og Armenia, har samlet underskrifter fra leger rundt om i Europa og USA. Oppropet er nå publisert i tidsskriftet The Lancet Global Health.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Helsevesen rundt om i hele verden er under en kjempe stress-test nå på grunn av pandemien. 

– Hvorfor er dette viktig?

– Når man i tillegg får krig på toppen av en pandemi så blir det en stor tilleggsbelastning og gjør at de som fra før var sårbare blir enda mer utsatt, sier Sheraz Yaqub, overlege seksjon for lever og pankreaskirurgi ved Oslo universitetssykehus (OUS).

LYTTE: – Det er verdens ledere og WHO som må lytte, sier Sheraz Yaqub. Foto: Arkiv

– Smittetallene steg raskt

– Det som er spesielt ved denne situasjonen er at det var relativ god kontroll på smittespredningen i Armenia og Nagorno-Karabakh etter første smittebølgen i våres, men etter at krigen brøt ut 27. september så steg smittetallene raskt og er nå åtte ganger høyere. Store folkemengder flyktet krigen som igjen økte risikoen for å bli smittet av covid-19.

– Hvem må høre oppropet?

– Det er verdens ledere og WHO som må lytte. Det må settes inn tiltak for å hjelpe helsevesenet og for å få smitten under kontroll og begrense lidelsen i den sivile befolkningen.

– Vi ønsker å støtte helsevesenet som blir belastet med både krigsskadde og covid-19 pasienter slik at sivilbefolkningen ikke blir dobbeltlidende.

Startet ved OUS

Yaqub forteller at det var Airazat Kazaryan, tidligere  doktogradsstipendiat ved OUS og nå kirurg og forsker ved Sykehuset Østfold Kalnes, som tok initiativet til oppropet.

– Det startet med en dialog rundt temaet og utviklet seg videre til at kolleger i forskjellige deler av verden støttet ubetinget oppropet, som er signert av over 60 leger rundt om i Europa og Nord-Amerika.

Ti leger ved OUS som har signert oppropet, hvorav fem er med som hovedforfattere av artikkelen i The Lancet Global Health. Totalt har 64 leger signert oppropet.

– Det er viktig å påpeke at det er det medisinske og humanitære aspektet som er viktigst for oss. Vi kan ikke gå inn i den politiske delen av konflikten.

Powered by Labrador CMS