Ikke budsjettjubel ved OUS
Foretakstillitsvalgt Asmund Bredeli ved Oslo Universitetssykehus (OUS) ser ikke lyst på statsbudsjettet i forhold til situasjonen på sin egen arbeidsplass.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Bredeli sier at budsjettet er alt for lavt i forhold til dagens aktivitet.
– Med utgangspunkt i det som angår vårt sykehus vil dagens situasjon tilsi at vi ligger tre prosent over aktivitet høyere enn hundre – som vi er finansiert for. Dette greier vi ikke å ta ned, sier foretakstillitsvalgt Asmund Bredeli.
Les også: Helsesektoren er budsjett-taper
Mangler finansiering
– Det handler blant annet om at vi hele tiden har en stor andel av øyeblikkelig hjelp-pasienter som vi ikke kan avvise, fritt sykehusvalg – og at OUS fungerer som et beredskapssykehus for de mest kompliserte pasientene for hele regionen, tilføyer han.
– Overført teoretisk sett mangler OUS da én prosent på finansieringen av driftsmidlene for 2013 – forutsatt samme aktivitetsnivå som 2012. Helse- og omsorgsdepartementet angir at 35000 flere pasienter kan få behandling ved hjelp av budsjettveksten. Hvis man ser på at det er rundt 300.000 pasienter på de offisielle ventelistene og legger til annen tilvekst i aktiviteten, noe man av ulike årsaker har, er det fare for at budsjettveksten bare vil håndtere en liten andel av de ventende, argumenterer Bredeli.
«Plaster på sår som ikke gror»
– Hvor stor andel av de to prosentene kommer til Oslo og Sør-Øst?
– De andre regionforetakene er i bedre balanse enn vi er. Uansett fordeling vil dette kun bli et plaster på et sår som ikke vil gro. Ingen ting tyder på at noen har tatt inn over seg kostnadene som denne omstillingsprosessen har satt i gang. Noen burde se på dette med nye øyne. Nå handler omstillingsprosessen mest om makt og prestisje, sier han.
OUS må neste år spare mellom 750 og 850 millioner kroner. Omsatt i årsverk tilsvarer dette en reduksjon på 1139. – Det vil ikke være mulig å drive sykehuset med en slik bemanningsreduksjon i forhold til driftsmodellen, sier Bredeli.
Dagens Medisin 17/2012