Blogger om helseøkonomi og overløpere

Økonomer er også mennesker, påpeker ny DM-blogger, professor Jon Magnussen ved NTNU. I sitt første innlegg følger han opp tråden til en geriatriprofessor som også blogger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

DM-BLOGGER: Professor i helseøkonomi, Jon Magnussen ved NTNU, deler sine erfaringer med leserne av Dagens Medisin.

Professoren i helseøkonomi er også instituttleder ved Institutt for Samfunnsmedisin ved NTNU i Trondheim. Jon Magnussen bruker sitt første blogginnlegg på Dagens Medisin til å følge opp det som bloggkollega Torgeir Bruun Wyller skriver om økonomismen og New Public Management (NPM). I sitt første innlegg hevdet han at den største trusselen er "våre egne" som har skiftet herre.

Forvillede sjeler?
Magnussen tar opp denne tråden og skriver om «overløperne» fra lege- og sykepleiesiden som inntar ledelsesposisjoner. Med et skjevt blikk lurer han på om dette er forvillede sjeler som kom bort fra flokken og som trodde at det var mulig å gjøre noe med systemet innenfra.

Ironisk legger han raskt til:

– Det er ikke helt klart enda om det er håp for disse, eller om de for alltid er korrumpert av økonomismens og NPMs verdisett.

Fagfolkene og «de andre»
I innlegget «Sauer er ålreite dyr og økonomer er også mennesker» tar han tak i den pågående diskusjonen om forholdet mellom de som representerer «faget, kvaliteten og pasientene» og «de andre».

– Noen synes å mene at skillelinjene går mellom helsefagfolkene på den ene siden og økonomer, jurister og andre byråkrater på den andre siden. Andre mener at skillelinjene ikke nødvendigvis er profesjonsspesifikke, men følger plassering i organisasjonen, skriver han blant annet.

Vil formidle erfaringer
NTNU-professoren takket ja til å bli DM-blogger, fordi det gir en mulighet til blant annet å formidle erfaringer fra andre land.

– Mer enn vi ofte tror, strever de med de samme utfordringer som vi gjør. Jeg er også opptatt av hvordan vi kan bruke helseøkonomiske tankemåter og modeller til å levere et godt premissunderlag for de som skal fatte beslutninger, sier han til Dagens Medisin.

Magnussen synes mye av den helsepolitiske debatten i dag fokuserer på hva som er galt, uten å konkretisere hvorfor, og at den også sier for lite om hvilke konkrete alternativer som finnes der ute.

Powered by Labrador CMS