Helseplattformen – fra skyttergrav til parterapi
Alle som er involvert i diskusjonen om Helseplattformen anbefales å se NRK-TVs Parterapi. Humor kan kanskje bidra til å ta steget ut av skyttergravene til en mer konstruktiv dialog.
På et nettverksmøte i Gemini-senteret E-Helse, oppsto det en diskusjon om hvordan vi oppfatter partene og kommunikasjonen dem imellom i den offentlige debatten om Helseplattformen. Sett utenfra gir kommunikasjonen assosiasjoner til en skyttergravskrig hvor det virker som budskapet ikke nødvendigvis forstås av mottaker slik avsender ønsket.
Vi diskuterte hvorfor debatten om Helseplattformen er så betent og emosjonell. Vi tror det henger sammen med en sterk ansvarsfølelse blant alle parter og et genuint ønske om å gjøre godt. Helsepersonell ønsker det beste for dem de har ansvar og omsorg for, det ligger i deres mandat. De som leverer løsningen ønsker at den skal fungere for brukerne, det ligger i deres mandat. De som tar avgjørelsene, ønsker å bidra til at ansatte har best mulig arbeidsforhold og at innbyggerne får best mulig tjenester, det ligger i deres mandat.
Hvordan komme videre
Tankene våre gikk videre til innbyggerne: «Dette må være skremmende for pasientene». Det er ingen tvil om at det her ikke finnes enkle løsninger. Et sentralt spørsmål er hvordan man kommer videre for å nå det som er et omforent mål, nemlig å skape gode tjenester for innbyggerne. Vi har ikke nødvendigvis løsningen, men vi vil komme med et forslag: Hadde dette vært et ekteskap mellom to parter som ikke kommuniserer sammen lenger, hadde parterapi åpenbart vært verdt et forsøk. Derfra var veien kort til å tenke på NRKs serie om parterapi med Kevin Vågenes rollefigurer. Bare hør hva NRK selv skriver «Er du passiv-aggressiv, ekstremt egoistisk eller bare sykelig sjalu? Da trenger du Parterapi.»
Det offentlige ordskiftet kan ses på som en foreldre-barn-relasjon. Debattantene tar en foreldrerolle til hvordan Helseplattformen kan støtte eller skade «barnet» (innbyggerne og/eller de ansatte). I Parterapi er en hel episode viet foreldrerollen (sesong 2, episode 5):
- Kenneth og Sandra: Kom det overraskende og hvordan skal ansvaret fordeles?
- Tord-Erik og Siv-Anita: La alle stemmer få slippe til.
- Siri og Gabriel: Om forventningene til foreldrerollen er avstemte.
- Kristin og Ulrik: Det er ikke lekkert å skyve ansvaret over på andre.
- Kjell Simen og Britt Helen: Stå i det, selv om du trenger beskyttelse.
Vi kan alle kjenne igjen noen av karakterene, og humor kan bidra til å løse opp steile fronter. Eksemplene illustrerer på betydningen å anstrenge seg for å forstå hvor den andres synspunkter kommer fra.
Det er ingen feil i mandatet til noen av aktørene i debatten omkring Helseplattformen. Det kan oppleves som om noen mener at deres mandat er viktigere enn andres. Vi vil anbefale alle som skal gripe mikrofonen eller ta pennen fatt: Lytt til Jeanett når hun forklarer hvordan man skal bevare romantikken i forholdet: «Det handler i bunn og grunn om å se hverandre».
Forfattere: Gemini-senteret E-helse ved:
Aslak Steinsbekk (NTNU)
Ragnhild Hellesø (UiO)
Konstantinos Antypas (SINTEF)
Torunn Hatlen Nøst (NTNU)
Line Melby (SINTEF)
Vibeke Ansteinsson (UiO)
Ingen oppgitte interessekonflikter