WHO: Over 160 helsearbeidere drept i Gaza
Over 160 helsearbeidere er drept på jobb i løpet av den månedslange krigen på Gazastripen, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).
FN-organisasjonen sier også at som følge av mangel på utstyr og medisiner blir flere sårede i Gaza operert uten bedøvelse. Det gjelder blant annet mennesker som må amputere kroppsdeler etter å ha blitt såret i israelske luftangrep.
Støre: Kan bli kritisk for helsetilstanden
Situasjonen på Gazastripen kan bli dramatisk mye verre, uttalte også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som tirsdag diskuterte Gaza-krigen med ledere for flere av de største norske bistandsorganisasjonene.
Gazastripen er fullstendig blokkert, og bare begrensede mengder nødhjelp har sluppet inn over grensa mot Egypt. Støre viste til mennesker som nå må stå sju timer i kø for å få vann.
– Da når man et punkt som kan bli helt kritisk for helsetilstanden, sa han i forkant av møtet.
Halvparten er barn
Statsministeren understreket at situasjonen i øyeblikket er ille, men frykter utviklingen framover.
– Dette har potensial til å bli dramatisk mye verre.
På Gazastripen bor det om lag 2,3 millioner mennesker. Befolkningen er ung, og rundt halvparten av innbyggerne er barn.
– I utgangspunktet har de hatt lite tilgang på mat, medisiner og drivstoff, sier Støre til NTB.
Mangler vann og medisiner
Gazastripen har vært utsatt for omfattende israelske luftangrep siden Hamas' angrep og terrorhandlinger i Israel 7. oktober.
I tillegg er israelske styrker nå i gang med en bakkeoperasjon inne på det palestinske området. Det erklærte målet er å utradere Hamas.
Samtidig er den humanitære situasjonen for befolkningen blitt gradvis verre. Det er stor mangel på vann, medisiner og drivstoff som kan sikre strømforsyningen.
– Når halvparten av befolkningen er barn, som i utgangspunktet er sårbare, så skal det ikke mye til før dette går over en grense og blir dødelig, sier Støre.