England: Vil kutte drastisk i unødige operasjoner
Fjerning av mandler, brystreduksjon og snorkeoperasjon er blant inngrepene som NHS vil kutte ned på.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det britiske helsevesenet, National Health Service (NHS), planlegger å stoppe den offentlige finansieringen av 17 rutineinngrep, som anses som ineffektive eller risikable.
NHS legger nå en plan for å fase ut disse prosedyrene, som kun vil tilbys dersom de har «overbevisende» effekt og der det ikke finns andre alternativer.
Kunngjøringen kom i slutten av juni, samtidig som NHS markerte 70 år. Under markeringen ble det også fremført store protester fra folk, mot kutt i helsesektoren, ifølge BBC.
Ifølge NHS finns det for de 17 prosedyrene som vurderes, alternativer som fysioterapi, mindre injeksjoner eller kostholdsendringer som alle ansees å være effektive.
– Dersom vi vil tilby den beste kliniske behandlingen for pasientene våre så må vi slutte å gi dem behandling der sjansen for risiko og skade er større enn fordelene ved behandlingen, sier medisinsk leder i NHS, Stephen Powis, ifølge NHS England.
Kan spare penger
NHS mener pasienter vil bli spart for mer enn 100.000 unødvendige medisinske prosedyrer hvert år, noe som utgjør 200 millioner britiske pund som kan brukes til mer effektiv behandling.
Fire av de 17 prosedyrene vil tilbys kun når pasientene ber om det i en individuell forespørsel: Snorkeoperasjon, inngrep mot kraftige menstruasjonsblødninger, kneartroskopi for artrose, og injeksjoner for uspesifikke ryggsmerter.
Videre vil 13 prosedyrer kun bli tilbudt dersom pasienten møter spesifikke kriterier. Dette gjelder blant annet brystreduksjon, fjerning av hemorroider og fjerning av mandler.
Den britiske foreningen for håndkirurgi (British Society for Surgery of the Hand) mener imidlertid at å redusere antallet operasjoner vil bli dyrere for samfunnet fordi de ikke vil kunne jobbe uten kirurgi, ifølge BBC.
Ifølge NHS vil pasienter som har risiko for alvorlig skade som følge av sin sykdom fortsatt få tilbud om behandlingene.
I høst lanserer Legeforeningen kampanjen «Gjør kloke valg».
Kampanjen er en norsk utgave av kampanjen Choosing Wisely, som ble startet i USA.
Kampanjen har som mål å fremme samtaler mellom lege og pasient, slik at pasienten velger behandling som er evidensbasert og virkelig nødvendig.
Flere legespesialiteter har allerede kommet med sine forslag til det de mener er unødige behandlinger og prosedyrer, deriblant allmennlegene og barnelegene.
I fjor utarbeidet også norske fagfolk retningslinjer med en sterk anbefaling om å ikke utføre kneartroskopi.
De fraråder slik kirurgi hos så å si alle pasienter med knelidelser som skyldes aldersforandringer, såkalte degenerative forandringer.