Samfunnnet kan spare 120 millioner kroner på å sette generiske inhalasjonslegemidler til bruk i astma- og kolsbehandling på byttelisten, anslår Statens legemiddelverk. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Ja til omstridt forslag om medisinbytte

Men mange av aktørene var negative til forslaget om å inkludere generiske inhalasjonslegemidler på byttelisten.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nå innfører Statens legemiddelverk ordningen, der generiske inhalasjonsmedisiner som brukes i behandlingen av kols og astma, kommer på listen over medisiner som kan byttes i apotek – den såkalte byttelisten.

– Kan spare 120 millioner
Legemiddelverket, som sendte forslaget på høring, sier ordningen kan spare samfunnet for 120 millioner kroner.

Men forslaget møtte mye motstand, fra pasientforeninger og fra de fleste legemiddelselskapene. De mener pasientene får dårligere behandling ved apotekbytte. 

Støtte fra Helsedirektoratet
Helsedirektoratet og Apotekforeningen var blant dem som ga sin fulle støtte til forslaget.

Dermed åpnes det for at legemidlene kan inkluderes i trinnprisordningen.

Det er Legemiddelverkets faggruppe for vurdering av generisk bytte, den såkalte byttegruppen, som har behandlet høringssvarene.

– Medisinsk likeverdige
De mener det er snakk om medisinsk likeverdige produkter:

– Byttegruppen mener inhalasjonspulvere som er godkjent i henhold til de europeiske retningslinjene for oralt inhalerte produkter er medisinsk likeverdige, og anbefaler opptak på byttelisten sammen med referanselegemidlet.

– Legemidlene er medisinsk likeverdige når de brukes riktig. Det er noen forskjeller mellom inhalatorene når det gjelder praktisk bruk, og det er nødvendig at pasientene får tilstrekkelig informasjon på apoteket.

Generisk bytte har siden 2001, vært virkemidlet for å oppnå markedsadgang for nye leverandører og lavere pris når det oppstår konkurranse blant medisinsk likeverdige legemidler.

– Legemiddelverket vurderer at inhalasjonslegemidler til astma og KOLS er medisinsk likeverdige og egnet for bytte i apotek. Vi ser ikke at andre alternativer gir tilsvarende innsparing eller er mer hensiktsmessig.

– På sikt bidrar dette til en betydelig prisreduksjon, heter det fra SLV.

Av de 19 høringssvarene SLV mottok, var 12 kritiske. Seks støttet forslaget. Ett av innspillene var nøytralt.

Legemiddelverket mottok 19 høringsinnspill. Av disse var 12 kritiske (GSK, AstraZeneca, LHL (3), NAAF, LMI, lungeleger (4), Norsk Sykepleierforbund). Ett innspill var nøytralt (Novartis) og 6 støttet forslaget (Helsedirektoratet, Farmaceutene, Apotekforeningen, Orion Pharma, Glenmark, Apotek1).

Powered by Labrador CMS