Lærte av amerikansk toppsykehus

Helsedepartementet dro til Mayo Clinic for å lære om hvordan sykehuset tar i bruk ny teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ROCHESTER, MINNESOTA (Dagens Medisin): – Jeg tror det er mange som misunner meg dette. Dette er toppen av alle sykehus i verden, og det er veldig stas å være her, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Hun er på vei inn i den glassbelagte bygningen, hvor blå bannere har påskriften «Ranked nr 1 in the nation». Det storslåtte sykehuset er bygget i marmor, og man er langt unna den klassiske «sykehusfølelsen». I to bygninger over 20 etasjer holder Mayo Clinics poliklinikker til – mens sykehuset for inneliggende pasienter er en kort shuttletur unna.

STUDIETUR: – Jeg tror det er mange som misunner meg dette, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen om besøket på Mayo Clinic i Rochester. Foto: Målfrid Bordvik

Stress-fritt
Da Helsedepartementet og Næringsdepartementet nylig var på studietur til Canada og USA for å hente inspirasjon til den kommende stortingsmeldingen om helsenæringen, var besøket på Mayo Clinic en sentral del av programmet.

Målet er at norsk helsenæring skal vokse seg større samtidig som helsetjenesten forbedres. Med i reisefølget var også representanter fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Oslo universitetssykehus, Abelia og Norway Health Tech.

Les også: Helsegründere ga råd til helseministeren

Den norske delegasjonen fikk omvisning på sykehuset, som er verdenskjent for sine behandlings- og forskningsresultater.

– Healingen skal begynne allerede når du kommer inn i døren, ikke bare når du når undersøkelsesrommet. Målet er at pasienten skal være så avslappet og komfortabel som mulig. Mesteparten av tiden pasienten er her er de ikke på undersøkelsesrommet, og vi ønsker at tiden skal være så stress-fri som mulig, forteller omviser Anthony Brown, som er assisterende inspektør ved sykehuset.

Mayo Clinic

* En ideell amerikansk stiftelse som startet som Saint Marys Hospital av William Worrall Mayo og hans to sønner William James og Charles Horace i 1889.* Mayo Clinic har sykehus i Minnesota, Florida og Arisona, samt flere klinikker i landet. Årlig tar klinikk-kjeden imot omlag 1,3 millioner pasienter fra USA og 137 andre land. * Har over 63.000 ansatte, blant dem er om lag 4600 leger og forskere. Sykehuset Rochester i Minnesota er det største med over 34.000 ansatte.* Er flere ganger, senest i 2017, rangert som det beste sykehuset i USA av U.S. News & World Report. Sykehuset har flere topprankinger enn noen andre sykehus, og er nummer én innenfor nevrologi, diabetes, gynekologi, geriatri, nyremedisin og gastroenterologi.* Er kjent for å være en pioner innen medisinsk forskning. Sykehuset investerte 523 millioner dollar i forskning i 2016, og mottok 482 millioner i støtte. Over 3000 ansatte jobber dedikert med forskning.* Har de liste 14 årene vært på Fortunes magazines liste over de 100 beste arbeidsstedene i verden.Kilde: Mayo Clinic

Unngår tallet 13
Denne filosofien preger klinikken, hvor kunst og musikk er en del av innredningen. Her arrangeres det egne kunst-omvisningsturer hvor man kan ta de mange kunstinstallasjonene nærmere i øyesyn. Sykehuset huser også et museum, og flere steder er det utplassert piano som innbyr til spontane konserter. Nesten på hvert hjørne møter man også en frivillig i blå vest som spør om de kan hjelpe – til sammen er det 1500 av dem. 

Sykehuset drives av Mayo Foundation, som er en non profitt-organisasjon.

– Filosofien om å gi tilbake står sterkt, både hos pasienter og ansatte. Det er ikke bare millionærer som gir, over 85 prosent av donasjonene er på under 1000 dollar, forteller Brown, som viser til at ansatte alene donerte tre millioner dollar, tilsvarende 25 millioner kroner, til sykehuset i 2016.

De største velgjørerne har fått navnet sitt på veggene. Brown sier samarbeid og samhold er noe av suksessfaktoren til sykehuset.

– Når pasienten kommer til sykehuset møter man ikke bare en lege, men et helt team som konsulterer med hverandre og finner de beste løsningene. Uansett hvor man jobber er man en viktig del av behandlingen, det er ikke bare pasient-doktor-relasjonen som betyr noe, sier Brown. 

Mayo Clinic er verdenskjent for sitt bidrag til vitenskapen, men på klinikken er det også rom for overtro.

– Vi har ingen etasje nummer 13 eller ingen skranke nummer 13, avslører omviseren.

– Veldig spennende
I løpet av dagen på Mayo Clinic hadde statssekretæren og delegasjonen møter med en rekke aktører ved sykehuset.  Slik fikk de lære om hvordan Mayo Clinic jobber med å videreutvikle nettportal for pasienter, mobilapplikasjoner, elektroniske pasientjournaler, fjernovervåkning av pasienter og forskningsprogrammer for persontilpasset medisin.

– Det er veldig spennende hvordan de jobber med digital helseteknologi. De har stor kapasitet til å utvikle veldig mye. Samtidig er jeg glad for at det ikke er helt unna det vi driver med selv, sier Erlandsen.

NUMMER ÉN: Mayo Clinic har flere topprankinger enn noe annet sykehus i USA. Foto: Målfrid Bordvik

– Vi har blant annet fått høre om hvordan de kan hjelpe folk etter at de er skrevet ut fra sykehuset. Det er utrolig viktig fordi hvis vi klarer å hjelpe en pasient til å føle seg trygg hjemme, så behøver han ikke oppsøke sykehuset unødvendig. Det er lurt både for pasienten og sykehuset, sier statssekretæren.

Ønsker mer eksport
Kathrine Myhre er administrerende direktør i Norway Health Tech, en klynge som skal stimulere vekst og verdiskapning i norsk helsenæring. Hun har i flere år tatt med seg norske oppstartsselskaper til denne regionen i USA, og håper enda flere norske selskaper skal nå det amerikanske markedet i årene som kommer.

– Mayo Clinic har fra dag én satt pasientene i sentrum og vært innovative i å utvikle medisinsk utstyr som bidro til at pasientene ble raskere friske. Minneapolis og Minnesota er i dag verdens største hub for medisinsk teknologi, «alle» snakker medisinsk teknologi her, sier Myhre.

Les også: Flere norske helseteknologi-gründere vil satse i Canada

Hun håper politikerne tar med seg hjem lærdom om hvordan de bedre kan legge til rette for at norske helsebedrifter skal nå ut i det globale markedet.

– Vårt viktigste innspill er at norske sykehus og kommuner må åpne opp og være mer villige til å teste ut produkter og løsninger, og ta dem i bruk gjennom innkjøp. Hvis vi får testet ut i hjemmemarkedet, så har vi et godt utgangspunkt for videre salg der ute, sier Myhre.

Les også: Dette er næringslivets krav til stortingsmeldingen om helsenæring

Powered by Labrador CMS