Helseforsikringer og moralisme
Når helseministeren tror han kan fjerne ventetidsutfordringene i den offentlige helsetjenesten, er dette urealistisk optimistisk slik rammevilkårene er nå og vil være i årene som kommer.
Det går en debatt mellom helseministeren og SV knyttet til den sterke økningen i omfanget av private helseforsikringer. Forsikringene gir raskere tilgang til helsehjelp hos private helsetjenesteytere, det SV ganske treffende kaller en fast track-ordning som innebærer en forskjellsbehandling i befolkningens tilgang til helsetjenester. For å redusere omfanget av disse forsikringene ønsker SV at de skal bli dyrere. Helseministeren kaller dette en moraliserende holdning og vil heller fjerne køene i det offentlige helsevesenet. Dette er en viktig debatt om både praktiske forhold og verdier.
Likeverdsprinsippet er et verdistandpunkt og således et moralsk standpunkt.
Likeverdige helsetjenester har vært en sentral helsepolitisk målsetting i flere tiår, og er nedfelt i formålsparagrafen både i lov om kommunale helse- og omsorgstjenester og spesialisthelsetjenesteloven. Likeverdige tjenester vil si at tjenestene skal være likeverdige i forhold til kjønn, alder, etnisk tilhørighet, bosted, sosial status og inntekt.
Utfordrer likeverdprinsippet
Helseforsikringer og private helsetjenester utfordrer likeverdprinsippet. For det første er det noen som slipper raskere til helsehjelp enn de som ikke har slike forsikringer. Dette forsvares med at det frigjør kapasitet i den offentlige helsetjenesten, noe som kommer hele befolkningen til gode. Dessverre er det ikke slik. Helsepersonellkommisjonen (NOU 2023:4) dokumenterer at det vil være mangel på helsepersonell i den offentlige helsetjenesten i årene som kommer. En betydelig og økende privat helsetjeneste, som helseforsikringer gjør mulig og bidrar til, vil forverre personellsituasjonen i den offentlige tjenesten ytterligere og svekke det offentlige tilbudet.
Likeverdsprinsippet er et verdistandpunkt og således et moralsk standpunkt. Å kalle den pågående debatten moraliserende er derfor for så vidt dekkende, for det er jo verdivalg vi står overfor. Å være tydelig på sine verdier vil jeg si er en styrke. Når helseministeren tror han kan fjerne ventetidsutfordringene i den offentlige helsetjenesten, er dette urealistisk optimistisk slik rammevilkårene er nå og vil være i årene som kommer. At en helseminister fra et parti som har solidaritet og likeverd som to av sine grunnverdier, argumenterer slik han gjør, er mildt sagt vanskelig å forstå.
Ingen oppgitte interessekonflikter