UBESKYTTET: Tilbudet om tidlig intervensjon ved psykose er nå helt ubeskyttet mot helseforetakenes innsparing, skriver psykiater Alv A. Dahl. Foto: Lise Åserud / NTB

Helsedirektoratet svikter psykose-feltet

Det psykose-feltet ikke kan leve med, er at tilbudet om tidlig intervensjon ved begynnende psykose svekkes ytterligere.

Publisert Sist oppdatert
Alv A. Dahl

Forleden meldte Helsedirektoratet: «Fra og med 13.01.25 gjelder ikke Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser (IS-1957) lengre.» Det er et alvorlig slag for pasienter, pårørende og fagfolk som fra nå ikke har noe styringsdokument om psykoser å støtte seg til. Retningslinjen er fjernet fra Helsedirektoratet hjemmesider fordi den ikke er behandlingsmessig og rettslig oppdatert. Mangelen utgjør en liten del av de 220 sidene, og de aktuelle avsnittene kan få et forbehold. Det er nå klart at retningslinjen ikke blir revidert, og om en ny retningslinje skal utvikles er uvisst. 

Hvorfor er det så viktig at retningslinjen fortsatt er tilgjengelig? Svaret følger: «Helsedirektoratet har mandat til å utarbeide nasjonale faglige retningslinjer og nasjonale veiledere. De inneholder systematisk utviklede faglige anbefalinger som etablerer en nasjonal standard for utredning, behandling og oppfølging av pasient-, bruker- eller diagnose-grupper. Retningslinjene skal bidra til å sikre at helse- og omsorgstjenestene har god kvalitet, gjør riktige prioriteringer, unngår uønsket variasjon i tjenestetilbudet, løser samhandlingsutfordringer og tilbyr helhetlige pasientforløp. Anbefalingene er ikke rettslig bindende, men normerende og retningsgivende ved å peke på ønskede og anbefalte handlingsvalg. Individuelle vurderinger skal imidlertid alltid gjøres i forbindelse med hvert handlingsvalg.» (Nasjonale faglige retningslinjer - Nye metoder, Helsedirektoratet 15.11.2023). Retningslinjen er altså et sentralt faglig normsett som også er viktig ved tilsynssaker og pasientklager. 

Helsedirektoratets begrunnelse for «avpublisering», som betyr fjerning fra nettet og dermed utilgjengelig, er svak. Man viser til at nye faglige metoder og rettslige regler er gjør at retningslinjen ikke er oppdatert. Men siden nye metoder og regler stadig kommer til, vil retningslinjen alltid være på faglig etterskudd, selv etter den delvise oppdateringen fra 2022. Det har pasienter, pårørende og fagfolk vent seg til å leve med. Det psykose-feltet ikke kan leve med, er at tilbudet om tidlig intervensjon ved begynnende psykose svekkes ytterligere. Selv om tilbudet var påbudt i Retningslinjen, var det truet, men er nå blitt helt ubeskyttet mot helseforetakenes innsparing. Covid-pandemien viste oss at faglig utvikling går så fort at retningslinjer på papir ikke holder følge. Elektronisk kommunikasjon med løpende oppdatering er en mer tidsmessig løsning. Hvorfor velger ikke Helsedirektoratet en slik løsning fremfor at pasienter, pårørende og fagfolk innen psykosefeltet overlates til planløshet og lokal synsing? Aktuelle brukergrupper. pasientforeninger og fagforeninger bør absolutt protestere.

Ingen oppgitte interessekonflikter 

Powered by Labrador CMS