Helse Fonna må spare 69 millioner kroner etter budsjettoverskridelser
– Det er ikke noe kjekt å kommunisere dette ut etter to år med pandemi, sier administrerende direktør Olav Klausen.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Etter et resultat på nærmere 60 millioner kroner under budsjett for årets to første måneder, må Helse Fonna bruke sparekniven.
Administrasjonen har lagt fram en tiltaksliste som potensielt kan gi 69 millioner kroner i innsparing fra april til desember. Denne planen er godkjent av styret, ifølge en nyhetsmelding på Helse Fonnas nettsider.
Det meste av ekstrautgiftene er knyttet til ekstra overtid og innleie av personell som følge av pandemien. 26 millioner kan spares resten av året, ved å redusere dette.
Ytterligere 10 millioner kan spares ved å redusere lager av reagens for covid-diagnostikk.
I tillegg er en ekstra lønnsavtal knyttet til pandemien avsluttet. Avtalen har kostet mer en 10 millioner kroner i måneden, ifølge Helse Fonna.
Ved å se nærmere på korrekt koding av diagnoser, håper helseforetaket å øke inntektene med opptil 10 millioner kroner i år.
– Ikke noe kjekt
– Hovedfokuset har vært på tre områder: Avvikle lønnsavtalen, øke aktiviteten og dermed også inntektene, og redusere tallet på månedsverk, som har økt i sammenheng med pandemien. Ingen fast ansatte skal miste jobben på grunn av tiltakene, og vi må ta hensyn til kvalitet, pasienttrygghet og arbeidsmiljø når vi gjennomfører tiltakene, forklarer administrerende direktør Olav Klausen i meldingen.
De tillitsvalgte og foretaksverneombudet skal ha blitt informert tidlig i prosessen. Tiltakene ble formelt drøftet 5. april, ifølge meldingen.
– Det er ikke noe kjekt å kommunisere dette ut etter to år med pandemi. Men etter tilbakemeldingene å dømme har folk forståelse for at vi må gjøre dette. Jeg vil også rose samarbeidet med de tillitsvalgte og vernetjenesten, sier Klausen.
Vil ha sykefraværet ned
Styreleder Petter Steen jr. er fornøyd med prosessen så langt.
Han mener også det er viktig å få ned sykefraværet, som han sier er mye av årsaken til kostnadssprekk når det gjelder vikarer og innleie.
– Det er lov å være syk, og det har vært en lav terskel for fravær. Men nå bør vi se nærmere på hvordan vi kan redusere sykefraværet, selvsagt på lag med organisasjonene, sier han i meldingen.