Helsepolitikere ber Norsk Helsenett rydde opp
Sentrale helsepolitikere reagerer kraftig på pengebruken i Norsk Helsenett. Helseminister Bent Høie (H) vurderer å innføre nye krav til lederlønninger og sluttavtaler.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud sitter begge i Helse- og omsorgskomiteen for Frp.
De reagerer kraftig på både lønnsnivået til Thomas Bagley og på at han hyres inn som konsulent for å gjøre mye av den samme jobben han gjorde som assisterende direktør i Norsk Helsenett.
Les mer om dette her: Gikk av som direktør - leies inn som konsulent
– Dette er en bruk av helsekroner som i bestefall er svært umusikalsk. Vi får notere oss at Norsk Helsenett åpenbart har godt med penger. Det er greit å vite når budsjettene lages, sier Listhaug til Dagens Medisin.
– Må prioritere pasientbehandling
Både Listhaug og Hoksrud understreker at de forventer en mer fornuftig bruk av helsekroner til beste for pasientene i en tid hvor helsebudsjettene er under press, og sykehusene hver eneste dag må gjøre vanskelige prioriteringsvalg når pasienter skal behandles.
– Vi hører stadig om at sykehusene ikke har råd til å ta i bruk nye legemidler som kan gi pasienter et bedre og kanskje lengre liv, og så bruker man penger til svært høy lønn og nå konsulenthonorar. Og det til en mann som måtte gå av som IKT-direktør i Helse Sør-Øst RHF etter knusende kritikk i den eksterne granskningsrapporten. Dette er vanskelig å forstå og jeg forventer at Norsk Helsenett rydder opp, sier Hoksrud.
«Veldig, veldig betenkelig»
Kjersti Toppe, første nestleder i Helse- og omsorgskomiteen for Sp, har flere ganger rettet skarp kritikk mot bruken av offentlige penger på konsulenter. Hennes reaksjon på at Helsenett leier inn Bagley igjen som konsulent, er følgende:
– Jeg kan ikke tro det jeg hører. Det var galt nok det som skjedde da han fikk jobben, men at dette skal gå an i det offentlige, er veldig, veldig betenkelig. Det er en praksis det rett og slett må bli slutt på. Jeg har ingenting til overs for denne måten å sikre ledere og kompetanse på.
– Det at han er leid inn igjen, er dyrt – og legger opp til at noen kan tjene veldig gode penger på å «gå privat», sier Toppe.
– Dette er et kroneksempel på en konsulentbruk i helseforetakene som ikke burde finne sted, avslutter hun.
Høie vurderer nye krav
Helse- og omsorgsdepartementet har ingen kommentar til den aktuelle saken som Dagens Medisin viser til, men sier på generelt grunnlag dette:
– Helseminister Bent Høie har vært tydelig om lederlønninger i sin kommunikasjon med departementets underliggende etater og virksomheter. Lederlønningene skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende, sier hans statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) til Dagens Medisin.
Hun legger til at det den siste tiden har vært noen eksempler på sluttavtaler i blant annet helseforetakene som viser at det kan være grunn til å diskutere innrettingen og nivået på sluttavtaler.
– Høie vil derfor vurdere behovet for endringer i eierkravene på dette området, sier Erlandsen.