Styrket kunnskapsgrunnlag for Helse Nords PCI-vedtak
Det viser redelighet og styrke å kunne uttrykke usikkerhet om funn, slik ekspertgruppen gjorde om dødelighetstallene.
Et intervju med Hanne Bjørnstad, overlege ved Nordlandssykehuset HF, er egnet til å skape uberettiget tvil om kunnskapsgrunnlaget for Helse Nords styrevedtak i juni om å samle invasiv kardiologi og PCI i ett senter, ved Universitetssykehuset i Nord-Norge HF (UNN), med to driftssteder, et døgndrevet drift ved UNN og dagtilbud ved Nordlandssykehuset HF.
Rapporten Evaluering av invasivt kardiologitilbud i Helse Nord utgjorde en viktig del av faktagrunnlaget for vedtaket i juni.
Bjørnstad sier i intervjuet at avdelingen hadde store forhåpninger om at uavhengige og nøytrale eksperter skulle gi en grundig og objektiv vurdering i den opprinnelige utredningen av PCI-tilbudet i Helse Nord.
Det skulle da også bare mangle. Sammensetningen av utvalget var bestemt av Nordlandssykehuset og UNN i fellesskap, og det arbeidet etter et mandat de to helseforetakene var med å definere.
Klokkeklart utvalg
Blant funn og analyser utvalget presenterte i sin rapport, var en mulig ulikhet i dødelighet mellom pasienter behandlet ved Nordlandssykehuset og UNN. Utvalget var klokkeklare med at funnet måtte tolkes med forsiktighet, at det ikke ga grunnlag for sikre konklusjoner, og at det ikke fantes holdepunkter for ulik kvalitet ved de to PCI-lokasjonene som kunne forklare dødelighetstallene.
Ekspertutvalget anbefalte at tallene ble sjekket nærmere. Helse Nord ga derfor Fagrådet for hjertemedisin i Nord-Norge i oppdrag å gjøre nettopp det.
Ikke uventet, heller ikke for Bjørnstad forstår vi, fant fagrådet gode forklaringer på den tilsynelatende ulikheten i dødelighet mellom de to sykehusene. Vi har dermed fått bekreftet at Helse Nord er på sikker grunn når vi ikke baserer beslutningen om organisering av PCI-tilbudet på mulige feil på dette punktet i faktaunderlaget.
Nå fantes det uansett ingen risiko for det:
- Ekspertutvalget hadde ikke de usikre tallene for dødelighetsutvikling med som grunnlag for sine konklusjoner og anbefalinger
- Helse Nords administrasjon la ingen vekt på tallene i sine vurderinger i saken som ble presentert for styret, i tråd med hva ekspertgruppen selv hadde anbefalt
Ingen grunn til å betvile kunnskapsgrunnlaget
Fagrådets gjennomgang og konklusjon gir ikke grunnlag for å betvile kunnskapsgrunnlaget for PCI-vedtaket i Helse Nord 19. juni. Det er tvert om. Fagrådets grundige gjennomgang av tallene, som altså ikke ble tillagt vekt verken fra ekspertgruppen, administrasjonen eller styret, bekrefter og styrker kunnskapsgrunnlaget som vedtaket er fattet på.
Hanne Bjørnstad betegner ekspertutvalgets punkt og konklusjon om ulikhet i dødelighet (at funnet ikke ga grunnlag for noen sikker konklusjon) som en «feilslutning». Hun spør hvilke andre feilslutninger som finnes i rapporten, og mener det er grunn til å revurdere ekspertutvalgets rapport i sin helhet. Vi er ikke enige. Det viser redelighet og styrke å kunne uttrykke usikkerhet om funn, slik ekspertgruppen gjorde om dødelighetstallene. Det vitner om ansvarsforståelse og ydmykhet å advare om å trekke konklusjoner om funn som man kjenner seg usikre på, og oppfordre til at de blir gransket nærmere.
Nettopp slik ekspertgruppen, ledet av professor Rune Wiseth ved St. Olavs hospital og NTNU, helt forbilledlig gjorde i sin rapport.
Basert på et beslutningsunderlag som er ytterligere styrket av fagrådets gjennomgang, arbeider Helse Nord, Nordlandssykehuset og UNN med å følge opp styrets vedtak. Trygge på at beslutningen som ble fattet er god for pasientene og helsetjenesten, vil vi fremover ha oppmerksomheten rettet mot den praktiske oppfølgingen og samarbeidet mellom de to sykehusene.
Ingen oppgitte interessekonflikter