Helse Møre og Romsdal vil utsette innføringen av Helseplattformen
– Vi vurderer at det er for stor risiko knyttet til pasientsikkerhet og forsvarlig drift til å gå på nå, sier administrerende direktør Olav Lødemel. Helse Møre og Romsdal skal etter plan ta i bruk Helseplattformen i april 2024.
Administrerende direktør Olav Lødemel i Helse Møre og Romsdal foreslår å utsette innføringen av Helseplattformen.
Det kommer frem i sakspapirene til styremøtet torsdag 7. desember, skriver Sunnmørsposten.
I forslaget til vedtak skriver Lødemel at Helse Møre og Romsdal anerkjenner at det er gjort store forbedringer i Helseplattformen det siste året, men at det fremdeles gjenstår viktige områder som må forbedres.
– Vi vurderer nå om det er for stor risiko knyttet til pasientsikkerhet og forsvarlig drift til å gå på nå. Min tilråding til styret blir derfor å utsette innføringen til april. På denne måten kan ressursene i Helseplattformen settes inn til å optimalisere og forbedre brukervennligheten i løsningen fram mot sommeren, sier direktøren i en pressemelding.
– Våre egne vurderinger
I de siste ukene er det gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) for viktige deler av løsningen med spesiell vekt på konsekvensen for pasientsikkerhet i Helse Møre og Romsdal, et arbeid som har skjedd i tett dialog med flere foretaksvalgte, hovedvernombud og ledergruppen i helseforetaket.
– Vi i Helse Møre og Romsdal har gjort våre egne vurderinger av løsningen, basert på forutsetningene i vårt helseforetak, både når det gjelder pasientsikkerhet, organisering, bemanning og kapasitet. Resultatet av ROS-analysen er på rødt nivå for pasientsikkerhet og kapasitet. Selv med omfattende avbøtende tiltak er vi ikke kommet tilstrekkelig ned i risiko, sier Lødemel i pressemeldingen.
Helse Midt-Norge RHF tar den endelige beslutningen når styret i det regionale helseforetaket skal ta stilling til den videre innføringsplanen i sitt styremøte den 13. desember.
Tidlig problemer
Målet med å innføre Helseplattformen som en felles pasientjournal på tvers av nivåene i helsetjenesten, er blant annet å bedre informasjonsflyten, øke pasientsikkerheten og skape en mer sammenhengende helsetjeneste for pasienter og ansatte i Midt-Norge.
Allerede kort tid etter innføringen ved St. Olavs hospital oppsto problemer.
I november 2022 sendte St. Olavs hospital bekymringsmelding til Statsforvalteren om at meldinger ikke kom frem. Siden har Statens helsetilsyn gjennomført tilsyn ved sykehuset, og konkludert med at innføring av Helseplattformen har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen. Tilsynsmyndigheten kom med en rekke punkter som det ble bedt om at skulle rettes til midten av mai 2023. De fleste av dem ble rettet 30. oktober.
Rapport: Høy risiko knyttet til pasientsikkerhet
I en analyse som styret skal ta med i betraktning har Helse Møre og Romsdal vurdert Helseplattformens kvalitet opp mot foretakets evne til å ta i bruk løsningen. Rapporten er godkjent av administrerende direktør Olav Lødemel.
Rapporten konkluderer med at det er er høy sannsynlighet for at løsningen slik den er i november 2023 utgjør en alvorlig trussel mot pasiensikkerheten i foretaket.
Rapporten slår også fast at dersom Helseplattformen innføres, må det iverksettes ytterligere risikoreduserende tiltak for å kunne sikre forsvarlig pasientsikkerhet i tjenestene i helseforetaket gjennom hele 2024.
Rapporten peker på både selve Helseplattformens kvalitet, og helseforetakets evne til innføring og samtidig drift, som har høy risiko knyttet til pasientsikkerhet.
Selv om det gjennomføres risikoreduserende tiltak, vil det ikke redusere risikoen for pasientene.
I rapportens oppsummerte risikobilde får pasientsikkerheten rødt lys, mens HMS får gult lys sammen med kapasiteten ved sykehuset.