OMSTRIDT: Styret i Helse Nord RHF beslutter midlertidig flytting av planlagt tarmkreftkirurgi i Helgelandssykehuset til Nordlandssykehuset i Bodø.  All øyeblikkelig hjelp på tarmkreftkirurgiområdet som må opereres i Helgelandssykehuset, skal, som følge av flyttingen, skje etter forutgående konsultasjon med Nordlandssykehuset og/eller Universitetssykehuset Nord-Norge, heter det fra Helse Nord i forkant av styremøte torsdag.

Foto: Anne Grete Storvik

Vil flytte all tarmkreftkirurgi fra Helgeland til Bodø

Helse Nord griper inn i bråket rundt tarmkreftkirurgi på Helgeland. Direktør Cecilie Daae ber styret om å fatte vedtak om at all tarmkreftkirurgi midlertidig skal utføres på Nordlandssykehuset i Bodø med virkning fra mandag.– Helt uforståelig, sier fagsjef i Helgelandssykehuset.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Helse Nord griper inn i bråket rundt tarmkreftkirurgi på Helgeland. Det kommer frem i et forslag til vedtak foran det ekstraordinære styremøtet i Helse Nord torsdag.

Fagsjefen i Helgelandssykehuset, Ida Bukholm, sier onsdag kveld til Dagens Medisin at hun ikke forstår det varslede vedtaket.  Hun sier hun først og fremst tenker på den ekstra belastningen for pasientene.

–  Jeg tenker aller mest på pasienter og pårørende som får en unødig ekstra belastning med reise og vanskeligheter med å få besøk, sier Bukholm.

Midlertidig løsning

«Helse Nord RHF ser behov for å finne en annen midlertidig løsning som sikrer
forutsigbarhet for pasienter og pårørende mens arbeidet med videreutvikling av
pasientsikkerhet innenfor tarmkreftkirurgiområdet og arbeidsmiljø pågår», heter det i forslag til vedtak, der «regelmessig og stort mediefokus» også blir trukket frem som bidrag til usikkerhet og utrygghet i befolkningen.

Cecilie Daae er administrerende direktør i Helse Nord. Foto: Helse Nord

Cecilie Daae, administrerende direktør i Helse Nord, mener derfor det er avgjørende at fagmiljøene på Helgeland konsentrerer seg om å benytte tiden fremover til å utarbeide en omforent plan samt implementere tiltak som skaper et bedre og tettere samarbeid enn det som hittil har vært tilfelle.

Et regionalt ansvar

Hun viser til at ansvaret for å fremme beslutning om fag- og funksjonsdeling regionalt ligger hos det regionale helseforetaket.

– Administrerende direktør mener det er viktig å ivareta et forutsigbart tarmkreftkirurgitilbud for pasientene som sokner til Helgelandssykehuset, skriver Daae i forslag til vedtak som fortsetter:

Adm. direktør foreslår derfor at det inntil videre inngås et samarbeid med Nordlandssykehuset for disse pasientene slik at:

  • All planlagt tarmkreftkirurgi utføres ved Nordlandssykehuset med virkning fra 19. oktober 2020.
  • All øyeblikkelig hjelp knyttet til mistanke om tarmkreft som må opereres i Helgelandssykehuset skal skje etter forutgående konsultasjon med Nordlandssykehuset og/eller Universitetssykehuset Nord-Norge.

I tillegg foreslår administrerende direktør at Universitetssykehuset Nord-Norge bidrar med et tverrfaglig team som kan understøtte videreutvikling av kvalitetsarbeid knyttet til tarmkreftkirurg i Helgelandssykehuset.

Dette har skjedd: 

Direktørens vurdering kommer bare to dager etter at ledelsen i Helgelandssykehuset bestemte at planlagte tarmkreftoperasjoner ved Sandnessjøen sykehus midlertidig skal flyttes til Mo i Rana. 

Bakrunnen for saken er at Helgelandssykehuset Sandnessjøen kom dårlig ut når man måler 100 dagers postoperativ dødelighet i målingene fra Nasjonalt kvalitetsregister for tykk- og endetarmskreft. Resultatene offentliggjøres årlig.

Det ble utført tre eksterne evalueringer i kjølvannet av at alle planlagte kreftkirurgiske operasjoner ved sykehuset i Sandnessjøen ble stanset med umiddelbar virkning den 12. januar, og startet opp igjen etter kort tid. 

To av tre av rapportene kom med kritikk av praksisen.

Tallene fra 2017-2019 viste at 100 dagers postoperativ dødelighet ved sykehuset i Sandnessjøen ligger på 3,6 prosent, noe som er under det nasjoanle målet på fem prosent.

Powered by Labrador CMS