Lavere dødelighet etter tarmkreft-operasjon ved Sandessjøen enn Mo i Rana
Sandessjøen sykehus har lavere postoperativ dødelighet hundre dager etter tarmkreft-operasjon enn sykehuset i Mo i Rana, viser tall fra perioden 2017-2019.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Risiko for død innen 100 dager etter operasjon for tykktarmskreft er en indikator på behandlingsrelatert risiko knyttet til operasjonen.
Les Dagens Medisins artikler om uroen i Helgelandssykehuset her.
Godt under det nasjonale målet
I lys av situasjonen ved Helgelandssykehuset er disse tallene nå offfentliggjort:
De viser at mens sykehuset i Mo i Rana har en postoperativ dødelighet hundre dager etter tarmkreftoperasjon på 4,5 prosent, så er tilsvarende ved Sandessjøen 3,6 prosent. Dette er perioden 2017-2019.
Det er et nasjonalt mål å være under fem prosent.
Kreftregisteret understreker overfor Dagens Medisin at operasjonsvolumet er lavt og at det er svært komplisert å tolke tallene.
Dette er saken
Bakgrunn for saken er at Helgelandssykehuset Sandnessjøen kom dårlig ut i Kreftregisterets årlige statistikk om postoperativ dødelighet etter kirurgi, som ble publisert 30. september 2019.
I januar i år stanset all tarmkreftkirurgi ved Helgelandssykehuset med umiddelbar virkning.
Operasjonene ble gjenopptatt etter noen dager, etter at ressurspersoner hos Helse Nord, samt det kirurgiske miljøet i Sandnessjøen, UNN og fagavdelingen i Helgelandssykehuset, slo fast at det ikke var «grunn til uro med hensyn til kvalitet og pasientsikkerhet ved tarmkreftkirurgi i Helgelandssykehuset Sandnessjøen».
Nå foreligger tre eksterne rapporter der to av dem peker på alvorlige avvik.
Saken har skapt uro i Helgelandssykehuset og styret behandler torsdag to bekymringsmeldinger. En fra verneombudet ved Sandenssjøen sykehus og en fra foretakstillitsvalgt i Helgelandssykehuset.