SVEKKELSE: Forslaget om å sende indremedisinske pasienter fra Vefsn til Rana sykehus vil ikke bare gi lengre reisevei, men også svekke pasientgrunnlaget for Sandnessjøen sykehus, skriver Peter Talseth, ordfører i Alstahaug kommune. Illustrasjonsfoto: NTB/Gorm Kallestad.

Helgeland-forslag setter grunnlaget for to likeverdige akuttsykehus i spill

Vi kommer ikke til å sitte stille om styret i Helgelandsykehuset velger å se bort fra alle innspill som har kommet.

Publisert
Peter Talseth, ordfører i Alstahaug kommune

Helgelandsykehuset er nå i ferd med å vedta lengre reisevei for akutte pasienter. I kommende styremøte i Helgelandsykehuset 24. januar legger administrerende direktør i Helgelandsykehuset, Lena Nilsen, frem et forslag som innebærer å splitte pasientene fra Vefsn, slik at indremedisinske pasienter vil motta forsinket behandling på Rana sykehus når et raskere alternativ er tilgjengelig i Sandnessjøen. For oss er dette uforståelig og vi kan ikke se at lengre akutt reisevei har vært foreslått i noen andre relevante sammenligninger.

Sandnessjøen sykehus er i dag Vefsn sitt nærmeste akuttkirurgiske sykehus. Indremedisin vil være det som frembringer mest aktivitet, altså flest pasienter og transporter. Pasienter med uavklarte lidelser kan vise seg å være kirurgiske, og på denne måten bidrar indremedisinske pasienter også til volumet på akuttkirurgi. Dette kan man rett og slett ikke se bort ifra når man vurderer nedslagsfeltet for sykehuset i Sandnessjøen.

Truer grunnlaget for to likeverdige akuttsykehus

I høringsrunden har det kommet sterke, felles innspill fra blant annet alle kommuneleger med befolkning som sogner til sykehusene i Vefsn og Sandnessjøen. Både lengre akutt reisevei og pasientvolum er spilt inn fra faglig hold og kommunene, der man påpeker en helt unaturlig oppsplitting av pasientgrupper. Likevel setter administrerende direktør innspillene helt til side og står ved det opprinnelige forslaget som ble sendt ut til høring. Forslaget bagatelliserer konsekvensene for den enkelte pasient med 20 minutters ekstra transporttid til akutt indremedisinsk avdeling, som fagfolk påpeker kan være avgjørende i akutte situasjoner. I tillegg setter det grunnlaget for to likeverdige akuttsykehus i spill. Blir forslaget vedtatt vil konsekvensen bli et større og et mindre akuttsykehus, som vi frykter er den bakenforliggende tanken fra administrativt hold, både i Helgelandsykehuset og Helse Nord, selv om det er stikk i strid med bestillingen fra helseministeren.

Statsforvalteren i Nordland sin kraftige reaksjon angående lovligheten av planlagt forlenget akuttransport i forbindelse med PCI-saken, toppes med en artikkel i Dagens Medisin. Der står det at erfarne ambulanseleger nekter å følge PCI-retningslinjen med henvisning til helsepersonelloven. Dette er til sammenligning det som foregår i Helgelandsykehuset nå. Vi kan ikke tillate at førstelinjetjenesten, blir satt i en ytterligere skvis hvor pasientsikkerheten ikke blir prioritert og helsepersonelloven settes til side.

Påstander om rekruttering og areal

Begrunnelsen for å splitte opp pasientgrunnlaget er påstander rundt vanskelig rekruttering og for lite tilgjengelige arealer i Sandnessjøen. Dette har fått feste seg som en urokkelig sannhet, slik usannheter blir når de gjentas ofte nok. Sykehusbygg har tidligere konkludert med at det er kapasitet bygningsmessig til å overføre døgnsenger fra Mosjøen. Det kreves mindre tilpasninger, men er fullt ut forsvarlig og gjennomførbart, i en interimperiode fram mot et nybygg i Sandnessjøen står ferdig. Det vil også åpne opp for mer samarbeid mellom kommunene og sykehuset, eksempelvis med samlokalisering av akutte tjenester og legevakten. Dette er fakta som styret bør ta med seg inn i behandlingen.

Når det gjelder rekruttering kjenner ikke Alstahaug kommune og næringslivet på kysten oss igjen i narrativet enkelte kommuner og fagmiljøer forsøker å tegne vedr. rekrutteringsevne. Som en av svært få kommuner nasjonalt sett, har Alstahaug kommune pr. i dag ingen innleie av helsepersonell fra byrå. Alstahaug har nettopp utlyst 2,7 årsverk legestilling fordelt på tre stillinger og kommunen har i skrivende stund fått inn 43 søknader hvor svært mange er ferdige spesialister. Framskriving av befolkningen, gjort av både Nordland Fylkeskommune og SSB peker entydig på betydelig større utfordringer på indre Helgeland enn ytre Helgeland fram mot 2050 når det gjelder vekst av innbyggere i gruppen mellom 20 og 70 år. Det er et viktig moment med tanke på fremtidig rekruttering og stødige fagmiljø.

Kommer ikke til å sitte stille

Avslutningsvis vi vi være tydelige på at forslaget fra adm.dir. undergraver pasientgrunnlaget for Sandnessjøen sykehus. Om styret vedtar forslaget slik det foreligger vil dette føre til at Sandnessjøen sykehus får et indremedisinsk pasientgrunnlag på ca. 29 000 innbyggere, og Rana sykehus ca. 48 000 innbyggere. Mindre fremtidsrettet og skjevt kan man vel neppe få det. Det står i sterk kontrast med protokollen fra foretaksmøtet 3. juli 2024, der det påpekes «at funksjonsfordelingen mellom de to akuttsykehusene skjer på en måte som støtter opp under akuttfunksjonene og en bærekraftig og framtidsrettet drift begge steder».

Vi kommer ikke til å sitte stille om styret i Helgelandsykehuset velger å se bort fra alle innspill som har kommet. Det er på høy tid å stille viktige krav om at helseministerens vedtak blir gjennomført etter protokoll.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS