Hasj øker kreftfaren mer enn tobakk
Lang tids bruk av hasj eller marihuana kan gi seks ganger så stor risiko for lungekreft. Cannabis ser ut til å være farligere enn vanlige sigaretter, viser nye studie.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Forskere fra New Zealand mener at en joint med cannabis kan være like kreftfremkallende som 20 sigaretter.
Konklusjonen fra den nye studien er at langtidsbruk av cannabis øker risikoen for lungekreft, også når cannabis røykes uten tobakk. Studien er publisert i the European Respiratory Journal (ERJ) nr. 2 i år, og ble ledet av forskeren Richard Beasley.
Cannabis er minst like giftig som tobakk, og kreftrisikoen øker proporsjonalt med intensiteten og lengden av bruken, viser studien.
Røyker uten filter
Forskerteamet viser at røyk fra cannabis inneholder dobbelt så mye av de kreftfremkallende polyaromatiske hydrokarbonene – sammenlignet med tobakksigaretter.
Metoden man bruker når man røyker cannabis, øker også kreftrisikoen. En joint blir vanligvis røyket uten et ordentlig filter og nesten helt ut til tuppen, noe som øker mengden av inhalert røyk.
Dessuten vil en cannabisrøyker inhalere dypere og i lengre tid, og de kreftfremkallende stoffene er dermed i luftveiene i lengre tid. Absorpsjonen av karbonmonoksid i blodbanene viste seg å være fem ganger høyere etter en joint enn etter en sigarett, selv om nivået i røyken er ganske likt.
Seksdoblet risiko
Studien tok for seg 79 pasienter som led av lungekreft og sammenlignet dem med en kontrollgruppe på 324 pasienter. Alle pasientene ble intervjuet.
I den gruppen av pasienter som hadde røykt mer enn én joint hver dag i ti år (ett «jointår»), eller to jointer hver dag i fem år, var risikoen for lungekreft økt med 5,7 ganger etter at man hadde justert for andre faktorer. – Selv om studien vår tar utgangspunkt i en relativt liten gruppe, viser den tydelig at langtidsbruk av cannabis øker risikoen for lungekreft, sier Beasley.
Analysene tydet på at å røyke én joint kunne være sammenlignbart med å røyke 20 vanlige sigaretter når det gjaldt risiko for lungekreft. Forskerne tror at cannabis allerede kan være ansvarlig for én av 20 lungekrefttilfeller som er diagnostisert i New Zealand.
De frykter nå en epidemi av lungekreft knyttet til cannabis, både i New Zealand og i andre land med økende bruk av cannabis.
Ikke overrasket
Forsker Tom K. Grimsrud ved Kreftregisteret er ikke overrasket over konklusjonene.
– Å inhalere forbrenningsprodukter fra plantestoffer, er i seg selv kreftfremkallende – særlig når røyken kommer fra ufullstendig forbrenning slik som fra gloen på en sigarett, påpeker Grimsrud.
Han understreker at et hovedproblem med vanlig tobakksrøyk er nikotinet, som fører til avhengighet. Hasj inneholder også sentralstimulerende stoffer som kan føre til avhengighet og kanskje psykiske problemer.
– Man vet ikke nøyaktig hvilke stoffer i tobakken det er som forårsaker kreft hos mennesker, sier han.
Høyere absorpsjon
Grimsrud mener det er fullt mulig at absorpsjonen av karbonmonoksid er høyere ved cannabisrøyking, hvis måten man røyker og inhalerer på, og temperaturen og fuktigheten på det man røyker, er forskjellig fra vanlig tobakk.
Et høyt karbonmonoksidnivå i blodet stemmer også godt med at innholdet av kreftfremkallende stoffer kan være høyere enn for vanlig tobakk.
– Som studien sier, kan nok røykemønsteret ved hasjrøyking spille inn på den økte kreftfaren. Studien er i minste laget til å kunne si noe eksakt om hvor stor kreftrisikoen er. Men det er rimelig å tro, som vi vet gjelder for tobakksrøyking, at det er et langvarig og høyt forbruk som er farligst med tanke på kreft, sier Grimsrud.
Hasjbruk øker
Ifølge Sirus har andelen unge voksne i alderen 21–30 år som har prøvd hasj, økt fra 22 prosent i 1998 til 34 prosent i 2006.
Ti prosent av unge voksne har brukt hasj i løpet av de siste seks måneder. Dette tallet har holdt seg stabilt fra 2002 til 2006.
– Det er begrenset hva man vet om bruken av hasj utover det som fremkommer i ulike spørreundersøkelser, sier forsker Astrid Skretting ved Sirus.
Temabilag: Kreft, Dagens Medisin 08/08