– Har advart mot bivirkninger
Diabeteslegemiddelet eksenatid (Byetta) er satt i sammenheng med to dødsfall i USA. I den norske preparatavtalen er det allerede advart mot sjeldne, men alvorlige komplikasjoner med betennelse i bukspyttkjertelen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Joachim Henriksen
Statens Legemiddelverk gikk i dag ut med en pressemelding om at diabeteslegemiddelet eksenatid (Byetta) er satt i sammenheng med utvikling av potensielt dødelig bukspyttkjertelbetennelse. To personer i USA er døde etter denne komplikasjonen.
Les hele saken her: To døde etter bruk av diabeteslegemiddel
Ekstra oppmerksomme
– Vår advarsel bygger på ny informasjon fra de amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA). Vi har ikke foretatt noen ny vurdering av risikoen for disse bivirkningene. Bruken av medikamentet er ikke så utbredt i Norge, men vi mener allikevel at det er viktig å advare mot disse bivirkningene på forhånd, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.
– Er det grunn til å tro at bivirkningene også kan oppstå hos brukere av medikamenter med lignende virkningsmekanisme?
– Vi har ingen opplysninger som tyder på dette, men ber legene uansett om å være ekstra oppmerksomme på bivirkninger som kan tyde på bukspyttkjertelbetennelse, sier Madsen.
Kjent risiko
Risikoen for bukspyttkjertelbetennelse ved bruk av Byetta er allerede registrert i den norske preparatomtalen:
«Sjeldne tilfeller av akutt pankreatitt er sett, reversibelt etter støttebehandling. Pasienten bør informeres om det karakteristiske symptomet på akutt pankreatitt; vedvarende, alvorlig mavesmerte. Ved mistanke om pankreatitt bør preparatet og andre potensielt forårsakende legemidler seponeres», står det blant annet i preparatomtalen i Felleskatalogen.
– Ved signaler på pankreatitt bør behandlingen avsluttes. Ingen bør derimot avslutte bruken på eget initiativ. Dette må skje i samråd med legen, understreker Madsen.
Bør informere
Byetta markedsføres i Norge av legemiddelselskapet Eli Lilly.
– Pasientenes sikkerhet er Lillys første prioritet. Vi samarbeider løpende med norske legemiddelmyndigheter for å sikre at den informasjonen som blir gitt for Byetta og våre andre legemidler, er korrekt, sier medisinsk direktør Ole Kristian Kleivenes i Eli Lilly Norge.
– Har dere vært klar over disse bivirkningene, og at de kunne ha et fatalt utfall?
– Bivirkningen er kjent, og i produktomtalen står det tydelig at Byetta ikke skal brukes av pasienter med pankreatitt, og at pasienter som får pankreatitt, skal avslutte behandlingen. Norske leger er informert om dette, og de oppfordres til å opplyse pasienten om symptomer på akutt pankreatitt, sier Kleivenes til Dagens Medisin.