Gravide sliter seg ut

- Det ser ut til å være trendy for gravide å haste fra den ene avtalen til den andre og ha det hektisk på jobb og privat. Mange gravide sliter seg ut, mener professor Bjørn Backe i Trondheim.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Professor og overlege Bjørn Backe ved St. Olavs Hospital i Trondheim understreker at han ikke har noen tall på dette, men hans klare inntrykk er at gravide holder et altfor høyt tempo.
- Mange legger ikke inn et lavere gir, noe som er nødvendig når de blir gravide, sier Backe til Dagens Medisin.
Konflikt
Han forteller om slitne og trøtte gravide som ikke orker det samme tempoet som tidligere.
- Samtidig kommer de i en konfliktsituasjon fordi de ikke forstår at denne livsstilen vanskelig kan forenes med å være gravid. De ender opp med å gå på en smell, blir triste, ulykkelige og deprimerte.
- Er det noen sammenheng mellom slitne gravide og dem som for eksempel får høyt blodtrykk eller opplever at fosteret ikke vokser som forventet?
- Det er interessant å spekulere over det. Det er tankevekkende når en gravid som ble sykmeldt for høyt blodtrykk, brukte den ledige tiden til å trene oftere på treningssenteret, bemerker Backe.
- Hvem er mest utsatt for å bli slitne og deprimerte?
- Generelt er nok problemstillingen mest aktuell for høyt utdannede kvinner i slutten av 30-årene, tror Backe.
Arbeidsgivers ansvar
- Hva med skadevirkninger på fosteret?
- Det er vist at stress i visse faser av svangerskapet kan være skadelig. Det kan godt tenkes at et høyt stressnivå hos den gravide kan påvirke fosteret i negativ retning.
Backe er opptatt av at arbeidsgiveren må ta ansvar når det gjelder å tilpasse arbeidet for kvinner som blir gravide.
- Det er feil å kreve at alle alltid skal yte maksimalt. Arbeidsgivere må finne seg i at kvinner blir gravide og at type arbeid og tempo må tilpasses deretter. Gravide som har behov for tilrettelegging i arbeid, bør be lege eller jordmor å fylle ut tilretteleggingsskjema som leveres arbeidsgiver. Dette synliggjør hvor ansvaret hviler. Dersom arbeidsgiveren ikke kan tilrettelegge, har den gravide rett til svangerskapspenger fremfor at hun ender opp med å bli sykeliggjort og sykmeldt, påpeker Bjørn Backe.
Urovekkende
Leder av Jordmorbundet NSF, Eva Sommerseth, er langt på vei enig med Backe i at mange gravide er slitne.
- Uten at vi har tall på dette, er det en klar stemme fra mine jordmorkolleger at mange gravide kvinner ikke ivaretar seg selv og egen helse i tilstrekkelig grad under graviditet. Det er urovekkende at gravide kvinner er mer slitne enn før og ikke evner ikke å mestre normale utfordringer i forbindelse med svangerskap og fødsel, fremholder Sommerseth.
Hun mener det er en tendens til at gravide sykmeldes raskere.
- Det er mer krevende å være gravid i dag enn for en del år tilbake fordi den moderne kvinne i dag skal fylle flere roller, både i yrkeslivet og privat. For mange er sykmelding den eneste løsningen. Vi trenger mer forskning på hva disse samfunnsmessige endringene gjør med kvinner under svangerskap og fødsel, sier Eva Sommerseth.
Ikke enig
Privatpraktiserende gynekolog Kristina Johannessen i Bergen deler ikke Backes bekymring:
- Jeg har stelt med gravide i 30 år og kan ikke skjønne at det er så mye hardere å være gravid i dag enn før. Jeg tror det er litt en myte, og at vi bør være forsiktig med å si at stress er farlig uten at vi kan dokumentere det. Terskelen for sykmelding i dag er lavere, og det har nok også med kultur å gjøre - ikke bare at gravide er mer slitne enn før, mener Johannessen.
- Hva gjør du selv når gravide sier de ikke orker å jobbe?
- Jeg bruker mye delvis sykmelding og kan nok, i likhet med mange av mine kolleger, bli flinkere til å fylle ut skjema for tilrettelegging med tanke på at den gravide kan få svangerskapspenger. Min erfaring med dette er litt blandet: Noen ganger tilrettelegger arbeidsgiver i starten, men så sklir det ut etter hvert, sier Kristina Johannessen.
Dagens Medisin 27/07

Powered by Labrador CMS