Vi frykter for de mest utsatte hvis Helsedirektoratets forslag blir stående
Helsedirektoratet var i 1983 Helseutvalgets fødselshjelper. Etter 40 suksessrike år - fjerner de grunnlaget for videre forutsigbar drift?
I Dagens Medisin 12. august roper HivNorge, Aksept og Helseutvalgets varsko i anledning Helsedirektoratets forslag til ny strategi for seksuell helse og tilhørende regelverk. Det dramatiske består i at Helsedirektoratet foreslår at man skal fjerne det forskriftsfestede driftstilskuddet til de tre organisasjonene på hivfeltet. Da vil det ikke lenger vil være mulig for oss å arbeide langsiktig med informasjon, smittevern, testing og helhetlig ivaretakelse av personer med hiv og andre SOI’er. Med de konsekvensene dette ville ha.
Alle som tester positivt hos oss, blir loset inn i den offentlige helsetjenesten for behandling.
Etter Helsedirektoratets, ved avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen, svar står Helseutvalgets bekymringer ved lag. Carlsen skriver at den nye strategiplanen og reglementet på en god måte ivaretar SOI og hiv og sårbare grupper i Norge. Dette er fine ord som dessverre ikke gjenfinnes i direktoratets høringsnotater. Tidsbegrensede konkurranseutsatte prosjekter kombinert med fravær av støtte til drift er ikke forenlig med forutsigbarheten i det hiv- og SOI-forebyggende arbeidet blant skeive, utelandsfødte og mennesker som lever med hiv. Strategien skal, ifølge Carlsen, etterstrebe balanse og stabilitet, men et reglement uten driftstilskudd prioriterer det som er nytt og kortlivet. I utkastet til strategi som vi har fått på høring, og som i realiteten kun er en disposisjon med overskrifter, omtales knapt sårbare grupper eller seksuelt overførbare infeksjoner. Når høringsfristen i tillegg er kort (6 uker) og ligger midt i sommerferien, vitner det om en prosess som i liten grad tar organisasjonene i feltet med på lag.
Viktig brobygger
Carlsen skriver videre at hun er kjent med hvilken avgjørende rolle organisasjoner som Helseutvalget har hatt i kampen mot hiv. Det er noe jeg kan skrive under på. Siden 1983 har Helseutvalget vært en tillitsskapende brobygger mellom det det skeive miljøet og helsemyndighetene – en rolle som senest ble demonstrert under Mpoks-utbruddet i 2022.
Fra 2012 har Helseutvalget levert helsetjenester av høy faglig kvalitet til personer som helsevesenet ellers ikke når, utenfor en tradisjonell klinisk setting. Som et ideelt og kostnadseffektivt testtilbud i regi av det sivile samfunn har vi mulighet til å tilby SOI- og hivtester diskré og anonymt, samtidig som hensynet til personvern og nødvendig helsehjelp ivaretas. Vi er et supplement og samarbeidspartner for den offentlige helsetjenesten og bidrar på bærekraftig vis.
I 2023 betjente Helseutvalgets mer enn 6000 skeive. 2000 av dem er utenlandsfødte. Tilbudet vårt avdekket i 2023 17,3 prosent (205) av alle gonoré-tilfellene blant menn som har sex med menn i Norge og 12,6 prosent (21) av syfilistilfellene blant menn som har sex med menn i Norge. Til dette tilkommer 276 positive klamydiatester. Hittil i år har vi avdekket fem hivtilfeller og vi vil før året er avsluttet trolig avdekke mer enn 600 tilfeller av klamydia, gonoré og syfilis i den skeive minoriteten i Norge. Alle som tester positivt hos oss, blir loset inn i den offentlige helsetjenesten for behandling. Man ser lett for seg hvilke utfordringer norske helsemyndighetene vil stå overfor hvis Helseutvalgets skreddersydde tilbud for de mest utsatte i Norge faller bort.
Ingen oppgitte interessekonflikter