Giftberedskap døgnet rundt
Med ferien starter høysesongen for sommerplagene, som noen ganger kan være verre enn det. Giftinformasjonen er i beredskap døgnet rundt.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Sommeren er høysesong for giftinformasjon, fremholder Helsedirektoratet i en pressemelding og minner med det om tjenestene til Giftinformasjonen – en av direktoratets avdelinger.
Gir hjelp og råd
Giftinformasjonen gir hjelp og råd ved forgiftninger og forgiftningsfare.
– Vi forteller hva som er giftig, hvilke symptomer man får og hvilken behandling som er nødvendig, sier avdelingsdirektør Per Olav Kormeset i Helsedirektoratets avdeling for giftinformasjon.
Avdelingens primærfunksjon er å gi informasjon, råd og veiledning til allmennheten og helsetjenesten.
Publikumstelefon
– Nå starter høysesongen, og vi er i beredskap 24 timer i døgnet, sier Kormeset, som legger til at det bare er å ta kontakt på telefon 22591300 dersom man lurer på noe.
Giftinformasjonen informerer:
Huggorm
Huggormsesongen er i gang, og hittil i år har Giftinformasjonen hatt i overkant av 90 henvendelser vedrørende huggormbitt. Huggormgiften er en kompleks blanding av stoffer, noe som bidrar til de mange ulike effektene som kan inntreffe etter et bitt.
Symptomer som oppstår etter et bitt skyldes i all hovedsak giftvirkninger og ikke en allergisk reaksjon. Mange tror at huggormgiften er lite potent. Hovedårsaken til at man i mange tilfeller ikke får symptomer etter huggormbitt er at ormen ikke alltid sprøyter inn gift når den biter, et såkalt tørt bitt. Hvor alvorlig forgiftningen blir, avhenger blant annet av hvor mye gift som sprøytes inn og hvor på kroppen man blir bitt. Heldigvis forekommer dødsfall veldig sjelden, det skyldes også at behandlingen av huggormbitt-forgiftninger har bedret seg med årene, blant annet er det gode motgifter tilgjengelig.
Kontakt Giftinformasjonen på 22 59 13 00 for mer informasjon om symptomer, førstehjelp osv.
Brennmaneter
Til tross for store mengder med brennmaneter i sjøen i fjor, haddeGiftinformasjonen ingen økning i antall henvendelser vedrørende brennmaneter.
Dette kan skyldes at det å bli ”brent” av den rødgule brennmaneten Cyanea capillata i de fleste tilfeller er mer smertefullt enn farlig, selv om mer alvorlige reaksjoner i sjeldne tilfeller kan oppstå. Den vanlige rødgule brennmaneten i norske farvann er heldigvis mindre giftig sammenlignet med brennmaneter man kan treffe på i mer eksotiske strøk.
Førstehjelpsrådene er enkle:
Skyll bort brenntråder med sjøvann. Ikke gni eller skrubb med sand eller lignende. Lindre smerter med varmtvannsbehandling (40-45 grader) i inntil 20 minutter.
Smertelindrende salver kan også forsøkes – men ikke hvis store deler av kroppen er ”brent”.
Kontakt lege ved allergisk reaksjon eller hvis barn har blitt ”brent” over store deler av kroppen.
Noen vil i løpet av sommeren være uheldig å få brennmanet på øyet. Skyll da øyet grundig med lunkent rennende vann (i opptil 20 minutter) og kontakt lege.
Andre giftige dyr og insekter
I løpet av sommeren vil Giftinformasjonen erfaringsmessig også gi mange vurderinger og råd i forbindelse med kontakt med andre insekter og dyr, som for eksempel bier, veps og fisk med giftige pigger (fjesing).
Planter, sopp og bær
De fleste vekster i norsk natur er lite farlige å smake på, men det finnes også planter, sopp og bær som selv i små mengder kan føre til forgiftninger. Sommeren er selvfølgelig en høysesong for små barn som utforsker naturen ved å smake på det som vokser og gror. Når uhellet først er ute er Giftinformasjonen, som alltid parat til å gi vurderinger og behandlingsråd til innringerne våre.
Kontaktinformasjon
Giftinformasjonen nås på telefon 22 59 13 00.
Nettsiden http://www.giftinfo.no eller www.helsenorge.no/Helseogsunnhet/Giftinformasjon gir ytterligere kvalitetssikret informasjon.