
Forvirrende: Ingen forstår hva ultraprosessert mat er
Er all mat som kanskje kan defineres som ultraprosessert, skadelig?

CHARLOTTE SALTER, overlege ved Kry skriver i Dagens Medisin 24. november 2023 at vi bør opplyse pasienter om helserisiko ved såkalt ultraprosessert mat.
Ideen er god, men vi bør avklare flere nyanser før vi kommuniserer budskapet. Hva slags matvarer konkret skal pasienten unngå eller begrense? Har vi sterke vitenskapelige bevis for å påstå at den og den type (ultraprosessert) mat er skadelig og bør unngås? Er all mat som kanskje kan defineres som ultraprosessert, skadelig?
DEFINISJON. Det finnes en såkalt NOVA-definisjon. Noen ganger defineres ultraprosessert mat som den som hovedsakelig eller fullstendig består av såkalte ekstrakter eller derivater av råvarer. Andre ganger defineres det slik at til og med ett og uskyldig tilsetningsstoff, som for eksempel vitamin c, paprikapulver eller eple-fiber (pektin) kan gjøre at maten havner i denne kategorien.
Og selv om man var enig om definisjonen, er det ofte vanskelig å vite hva dette i praksis betyr. Selveste oppfinneren av NOVA, Carlos Augusto Monteiro, anerkjenner at klassifikasjonen er eller kan være forvirrende.
KONKRET. Om noen vil advare mot ultraprosessert mat så må man gjøre en bedre jobb og definere mer konkret, slik at lege og sykepleier og andre skal forstå og kunne formidle budskapet videre til pasienten eller publikum.
For eksempel: Mat hvor de 2 - 3 hovedingrediensene er modifisert stivelse, sukker og herdet fett, er definitivt ultraprosessert. Jeg mener at man kan trygt anbefale å begrense slike produkter betydelig.
VITENSKAPELIGE BEVIS. Bør man samtidig advare, i like stor grad, mot mat som kun er tilsatt et tilsetningsstoff, som for eksempel syltetøy tilsatt eple-fiber? Eplefiber får man etter at man har presset epler og lagd eplemost.
Blir det ikke feil å skjære alle typer ultraprosessert mat over en kam? Hvor mange og hvor sterke vitenskapelige bevis har vi for at eplefiber, paprikapulver, vitamin C eller sitronsyre gjør syltetøyet eller brødet helseskadelig?
DEFINISJONER. For eksempel har vi sterke vitenskapelige bevis for at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende. Det finnes en såkalt overbevisende årsakssammenheng her. Vi har også en tydelig definisjon på hva bearbeidet kjøtt er. Det er nemlig alle ferdigprodukter av kjøtt som er tilsatt stoffer for å forlenge holdbarhet eller forbedre smak eller lukt. Kjøttdeig tilsatt salt, pølser, bacon og leverpostei er alle i denne kategorien.
Derfor frarådes slike produkter av flere store fagpanel, nå inkludert Nordisk ministerråd og de nye nordiske kostrådene NNR 2023. For «rent» rødt kjøtt og kreft i tykktarmen har vi en såkalt sannsynlig årsakssammenheng.
Hvor sterk evidens har vi for å si at syltetøy tilsatt litt eplefiber skader helsen?
Jeg mener altså at man bør både definere begrepet og avklare styrken på de vitenskapelige bevisene før man gir noen råd om «ultraprosessert mat» til publikum. Debatten som foregår nå, er ikke noe annet enn forvirrende skremselspropaganda.
Ingen oppgitte interessekonflikter