Tror på hurtiggodkjenning av flere koronavaksiner
John Arne Røttingen tror at flere koronavaksiner etterhvert vil bli hurtig-godkjent i Europa.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Nylig ble det kjent at koronavaksinen som utvikles av AstraZeneca i samarbeid med University of Oxford settes under «rolling review» hos legemiddelmyndigheten EMA.
Dette er en løpende vurdering av forskningsdataene om vaksinen, slik at den kan bli tilgjengelig så fort som mulig i Europa, dersom den oppfyller kravene til godkjenning.
– Positivt
– Det er positivt at legemiddelmyndighetene i Europa har startet en prosess. Da vil de allerede ha et grunnlag for å vurdere all dokumentasjonen når den foreligger fra fase 3-studier, slik at de raskt kan ta beslutninger, sier John Arne Røttingen, direktør i Norges forskningsråd, til Dagens Medisin.
Røttingen tiltrer i ny stilling, som ambassadør for global helse i desember.
Han peker på at det er gunstig å porsjonere ut analysene av all informasjonen, slik at de ikke må vurdere alt på en gang.
– En hastegodkjenning vil i stor grad stille tilsvarende krav til godkjenning som en vanlig godkjenning, men vil være foreløpig.
Tror på midlertidig godkjenning
Røttingen tror de fleste vaksinene for covid-19 vil få midlertidige godkjenninger og slik sett kreve ytterligere data etter den opprinnelige godkjenningen.
– Legemiddelmyndigheter starter aldri arbeid uten at det foreligger en henvendelse fra et firma. AstraZeneca var tidlig i gang med fase 3-studier og har bedt om en slik prosess i Europa. Det er naturlig at andre firmaer vil gjøre tilsvarende når de har studiene klare. Jeg vil tro at det er tilsvarende dialoger med amerikanske FDA.
– Vil ikke tjene mye
Røttingen påpeker at selskapet AstraZeneca har lagt opp til en «not for profit»-modell for vaksineproduksjonen, og at dette slik sett egentlig ikke bør påvirke aksjekursen for selskapet stort.
– De ville ikke ta store finansielle risikoer for produksjon. Derfor har de planlagt kontraktbaserte produksjoner. I motytelse vil de ta en pris som ikke vil gi særlig profitt, med en liten sikkerhetsmargin.
– Dette betyr at hvis de har suksess med vaksinen, så vil de ikke tjene masse ekstra. De vil kanskje få en omdømmeeffekt, men selve salget av vaksinen vil ikke påvirke profittnivået. Dette er forskjellen fra et mindre firma, hvor kanskje covid-vaksinen er større del av porteføljen, og slik sett også en større finansiell egenrisiko.
Nettstedet Fierce Pharma har blant annet skrevet om det Massachusets-baserte selskapet Moderna, som annonserte at de ville skaffe 1.34 milliarder dollar for å produsere sin vaksine gjennom aksjesalg.