Foto: Colourbox

Større bedring for kvinner enn menn

Kvinner med revmatoid artritt rapporterer om større bedring de siste 15 årene enn menn. Men fortsatt oppgir mennene noe mindre plager.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- I perioden 1994-2009 har personer med leddgikt opplevd en enorm bedring i behandling med hensyn til tilgang til nye og bedre medisiner. Flere får behandling, og flere medisiner er tilgjengelige for bruk. Man har også innsett at det er viktig å komme i gang med behandling tidlig slik at man ikke bare kommer raskere til revmatolog, men også begynner med mer målrettet og sykdomsmodifiserende behandling på et tidligere stadium, sier førsteforfatter Cathrine Austad til Dagens Medisin.
Hun er lege og stipendiat ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Studien er nylig publisert i Annals of the Rheumatic Diseases.
Uselektert populasjon
Studien viser en statistisk signifikant klinisk viktig bedring, målt ved smerte, funksjon og fatigue - uttalt tretthet. Både menn og kvinner rapporterte en gjennomsnittlig bedring over 15 år. Kvinner har hatt størst bedring siden 1994, men skårer fremdeles noe dårligere enn menn.
Undersøkelsen er en longi-tudinell tverrsnittstudie med selv-rapporterte data fra pasienter med revmatoid artritt (RA) i leddgiktsregisteret i Oslo (ORAR). Forskerne ved Diakonhjemmet sykehus har sett på hvordan den gjennomsnittlige RA-pasienten hadde det i 2009, sammenlignet med i 1994.
- En fordel med studien vår er at vi ser på typiske og uselekterte RA-pasienter med varierende sykdomsvarighet og sykdomsaktivitet. Gjennomgående viser vi en klinisk viktig bedring over tid. Dette er ikke bare et resultat som gleder forskere, men pasientene har det faktisk bedre og kan for eksempel være lengre i jobb, kommenterer Austad.
Lengre sykdomsvarighet
Prosentvis var det ingen forskjell i medikamentell behandling av menn og kvinner: Alle har i økende grad fått syntetiske og biologiske sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs).
Kvinner rapporterer større bedring enn menn til tross for at de får samme medikamentelle behandling, at de er like gamle, har like lang utdanning - og samme prosentandel er seropositive.
- Hva tror du kan forklare forskjellene?
- Dette er en tverrsnittstudie som gjør vi at ikke kan si noe om årsakssammenheng. Studien viser at kvinner har hatt signifikant lengre sykdomsvarighet enn menn, både i 1994 og i 2009, noe som er i tråd med at revmatoid artritt gjerne debuterer tidligere hos kvinner. De med lengst varighet har flest plager, så vi tror i hvert fall at sykdomsvarighet kan forklare noe av kjønnsforskjellene.
Forskjell i rapportering
Hun legger til at jo lengre en pasient har hatt RA, desto større er sannsynligheten for at pasienten har fått skader på ledd som blant annet fører til nedsatt fysisk funksjon og mer smerter.
- Men, dette avhenger også av hvor godt man er behandlet og hvor aktiv sykdommen er hos den enkelte pasient, sier Austad.
- Tror du menn objektivt sett har like dårlig funksjon og like mye smerter, men at de underrapporterer?
- Det har vært spekulert i dette også tidligere, og noen studier har vist at kvinner rapporterer mer symptomer enn menn, sier Cathrine Austad.
Forskning, Dagens Medisin 19/2013

Powered by Labrador CMS