Søvnløse unge har åtte ganger høyere risiko for depresjon

Ungdommer med insomni og som sover mindre enn seks timer har åtte ganger økt risiko for depresjon. - Viktig å ta søvnproblemene alvorlig, sier psykolog Børge Sivertsen.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Sammenhengen mellom depresjon og søvnproblemer hos unge er sterk, viser en ny befolkningsbasert studie. 10.220 ungdommer mellom 16 og 18 år i Hordaland deltok.

- Ungdommer med insomni har fire-fem ganger større risiko for å ha depresjon enn de som sover godt. Hvis de i tillegg sover mindre enn seks timer pr natt, er risikoen åtte ganger så stor, sier psykolog og førsteforfatter Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet.

Ond sirkel
Tidligere studier har ifølge Sivertsen vist at depresjon over lengre tid kan føre til insomni, men det er like stor risiko for at insomni fører til depresjon.

- Sannsynligvis blir det en ond sirkel. Deprimerte ungdommer blir ofte liggende og bekymre seg, og det hindrer dem i å sovne. De mister også den dype søvnen, fordi de kan ha vanskeligheter med å sovne igjen hvis de våkner om natten, sier Sivertsen.

Disse søvnproblemene vil igjen kunne forsterke en depresjon.

- Søvnproblemene går ut over dagtidsfunksjonen. Du blir kanskje liggende på sofaen, og aktiverer deg mindre, og dermed blir du mer deprimert, sier Sivertsen.

OBS til helsepersonell
Ungdommene som hadde en depresjon sov bare fem timer i snitt pr natt.

- Det er svært lite, og dette må tas alvorlig, sier han.

Han mener at helsepersonell må være oppmerksomme både på søvnløshet og depresjon hos unge mennesker. Ofte kan søvnløsheten være det enkleste å ta opp med den unge.

- Insomni er ikke like tabu å snakke om som depresjon, og kan være en innfallsvinkel for å snakke med den unge, sier Sivertsen.

Kan få alvorlige følger
Han påpeker at det å sove lite over lengre tid fører til frafall fra arbeidslivet.

- Dette er unge mennesker som står på terskelen inn til arbeidslivet. Med tanke på hvor store konsekvenser det får hvis de faller ut, burde depresjon og søvnløshet hos denne gruppen bli tatt mer alvorlig- det er mulig å gjøre noe med begge deler, sier Sivertsen.

15-20 prosent av ungdommer i denne aldersgruppen har insomni. Studien er publisert i European child and adolescent psyciatry. Den er et samarbeidsprosjekt mellom Uni Helse, RKBU Vest og Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS